Vijesti / Politika

Stričak i Križanić susreli se s predstavnicima manjina: 'Važno je surađivati'

Stričak i Križanić susreli se s predstavnicima manjina: 'Važno je surađivati'

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić, održali su u četvrtak, 4. siječnja, sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina, slovenskom, srpskom, albanskom i bošnjačkom. U varaždinskom sjedištu HDZ-a na sastanku je bila i predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije, HDZ-ova županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je da su prošle godine počeli s održavanjem ovakvih sastanaka s predstavnicima nacionalnih manjina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Važno je razgovarati i surađivati, jer iza tog dolaze i rezultati. To su naši sugrađani, susjedi, kolege s posla, a bitni su ne samo kad je u pitanju kulturna suradnja s njihovim matičnim državama, već mogu biti i pokretači gospodarske suradnje. Između ostalog, oko 50.000 pripadnika nacionalnih manjina branilo je Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, a to se rijetko spominje. I to je svakako jedan od razloga za dobru suradnju - kaže Stričak.

Saborski zastupnik Josip Križanić dodaje da suradnja uvijek može biti bolja, iako je s nacionalnim manjima već sada dobra.

- Mi saborski zastupnici smo ti koji bi im trebali pomoći. Velike riječi koje se možda čuju na nacionalnoj razini ne znače puno ako nema suradnje na lokalnoj, tamo gdje zajedno živimo - naglašava Križanić.

Predstavnici nacionalnih manjina istaknuli su zadovoljstvo ovakvom vrstom suradnje i nastojanjima da se rješavaju problemi poput prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Predstavnica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora rekla je da su to prije svega pitanja zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina, pojavljivanja u medijima, sredstva za aktivnosti nacionalnih manjina te ostali oblici suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić naglasio je da su nacionalne manjine uvijek na raspolaganju za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Predstavnik albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu Alija Redžaj istaknuo je dobru suradnju od mjesnih odbora, od Grada do Županije, ali i nacionalnih manjina međusobno, po čemu Varaždin prednjači.

Dobrom suradnjom zadovoljan je predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Salko Ikanović.

Na sastanku su bili i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Mile Sekulić te predstavnik albanske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Filip Perdedaj. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Damir Oršuš opravdao je izostanak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci