Vijesti / Politika

Vjeran Strahonja: 'Župani razgovaraju o tome kako da otvore prostor za muljanje'

Vjeran Strahonja: 'Župani razgovaraju o tome kako da otvore prostor za muljanje'

Hrvatski župani su premijeru Plenkoviću uputili zaključke kojima od njega traže osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi projekata aglomeracije, velikih i važnih EU projekata.

Župan Čačić je izjavio kako su svi započeti radovi vrijedni oko miljardu kuna obustavljeni ili usporeni zbog moguće uskrate bespovratnih sredstava iz EU i kako je u Varaždinskoj županiji u ovom trenutku otvorena mogućnost penalizacije projekata aglomeracije do 25 posto, što se penje na 300 milijuna kuna te kako bez odluke Vlade ti projekti neće biti realizirani, jer Varkom nema razloga, a ni mogućnosti preuzeti tu razinu financijske odgovornosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> PENALI Župani od premijera Plenkovića traže osnivanje državnog fonda

Gradski vijećnik Vjeran Strahonja na svojoj je službenoj Facebook stranici uputio kritike županu Radimiru Čačiću.

- Ako netko na projektu kanalizacije kojeg financira EU ugradi drugačiju cijev, nego što je određeno projektnom dokumentacijom, angažira izvođača suprotno odredbama natječaja i u nečem drugom odstupi od ugovora, projekta ili propisanih procedura, to je neprihvatljiv trošak. Postoje i penali, kazne koje treba platiti, a uvedene su kako bi se sve nositelje takvih projekata obeshrabrilo da rade svinjarije, na koje su potpuno naviknuti ako se radi o 'domaćim' projektima. E sad, ti penali su drastični. Zna EU s kim ima posla, a ne može na svakog župana, gradonačelnika ili direktora komunalne firme postaviti pet revizora i žandara. Osim toga, vjerojatno postoje i iskustva u drugim zemljama koje su prije nas ušle u EU.

Zato treba smisliti način kako da se rizik penala svali na nekakav državni garancijski fond i upravo time se bave župani. Dakle, ne razgovara se o tome kako da se poboljša projektni menadžment, javna nabava, pa i pruži pravna zaštita i ekspertiza nositeljima projekata u slučaju kad revizije, provedbena tijela i EU nisu u pravu, što bi svakako trebalo. Župani razgovaraju o tome kako da se otvori prostor za muljanje u okviru od npr. 25 % projekta. Ako prođe, prođe. Ako ne prođe, neka plate porezni obveznici. Ima li to u nekoj drugoj državi - napisao je Strahonja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci