Vijesti / Politika

Srednjoškolcima sufinanciranje prijevoza, Štromar obećao novac za otplatu škola

Srednjoškolcima sufinanciranje prijevoza, Štromar obećao novac za otplatu škola

Na sjednici Vlade održanoj 4. kolovoza u Kninu donesena je odluka o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Varaždinske županije izrazila je zadovoljstvo zbog navedene odluke, prema kojoj će se troškovi javnog prijevoza za sve učenike srednjih škola sufinancirati u školskoj godini 2017/2018.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministarstvo znanosti i obrazovanja podmirivat će 75 posto troškova mjesečne prijevozne karte za učenike.

- Podsjetimo da je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednika HNS-a, unazad dvije godine uložio silni trud i energiju da se osiguraju sredstva za prijevoz srednjoškolcima, nakon što je ona prethodna Vlada Tihomira Oreškovića namjeravala ukinuti sufinanciranje. Tada je HNS uspio spriječiti takvu nepravdu i potencijalnu opasnost da se ugrozi egzistencija za veliki broj učenika i njihovih roditelja koji si ne bi mogli priuštiti samostalno financiranje prijevoza - poručuju iz HNS-a.

Dodaju da svi učenici moraju imati jednaka prava i jednake šanse kad je obrazovanje u pitanju, a upravo na tome temelje se načela za koja se zalaže HNS.

Jednako tako, jedan od ključnih ciljeva HNS-ove politike, navodi se, upravo je razvoj obrazovanja, kako kroz kurikularnu reformu, tako i kroz osiguravanje jednosmjenske nastave za sve školarce.

- Kad smo ulazili u ovu Vladu glavni cilj bio nam je izlazak iz ideoloških rovova i kompletna depolitizacija obrazovanja, ali i modernizacija cijelog sustava. Isto tako, bitno je prilagoditi obrazovni sustav potrebama tržišta, jer samo tako imat ćemo temelje za daljnji razvoj, kako školstva, tako i gospodarstva. Kurikularna reforma samo je jedan od segmenata kompletne reforme obrazovanja. Kurikularna reforma će se provesti, a naša je zadaća da to provođenje reforme odrade stručni i kompetentni ljudi - kažu u HNS-u.

Ono što je još bitno spomenuti, a vezano je uz obrazovanje u Varaždinskoj županiji, jest osiguravanje sredstava za objekte izgrađene po JPP-u, a riječ je o školama i dvoranama.

Sredstva su ranije bila osigurana u državnom proračunu temeljem sporazuma Županije i Vlade, a u zadnje dvije godine nema tih sredstava i Varaždinska županija gubi godišnje 15 milijuna kuna.

- Ja sam odgovoran za to u Vladi. Napravit ću sve pa ako treba i promijeniti zakone da se to nadoknadi Varaždinskoj županiji i da ubuduće do kraja trajanja svih tih ugovora o javno-privatnom partnerstvu budu osigurana sredstva u proračunima Vlade RH. Napravit ćemo zakonski okvir i ugovor da se osiguraju ta sredstva – ponovio je više puta Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Dotaknuo se i izgradnje i dogradnje preostalih škola, čime bi se osigurala jednosmjenska nastava u cijeloj Varaždinskoj županiji.

- Mi ćemo novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave općinama i gradovima na sjeveru Hrvatske i onima siromašnijim u drugim dijelovima Hrvatske omogućiti da dobivaju više sredstava u svoj proračun. Više sredstava će dobiti i Varaždinska županija. Ja u tome vidim model završetka izgradnje svih škola koje su potrebne u Varaždinskoj županiji kako bi završile sve u jednosmjenskoj nastavi – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci