Vijesti / Politika

SKUPLJANJE POTPISA Franjevački trg pod 'okupacijom' političkih stranaka

SKUPLJANJE POTPISA Franjevački trg pod 'okupacijom' političkih stranaka

I dok se neke političke opcije u ideološkom pogledu nalaze na udaljenim polovima, kad je u pitanju skupljanje potpisa za kandidacijske liste na predstojećim lokalnim izborima, različite političke opcije bez ikakvog problema staju 'rame uz rame'.

Tako je danas čak devet različitih političkih stranaka postavilo svoj štand na Franjevački trg: Stranka Pametno i ORaH, na zajedničkom štandu, Liga za Varaždin, Hrast, GLAS, Narodna stranka - Reformisti, koalicija SDP, HNS, HSS, HSU i Laburisti, HDZ te Živi zid.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nedostajala je tek Hrvatska stranka svih kajkavaca.

Treba dodati kako su svoj štand postavili i članovi Slobodne Hrvatske, koji su sakupljali potpise za ukidanje ovršnog zakona, te Most, koji nije sakupljao potpise.

Zakon o lokalnim izborima

Što se tiče samih potpisa, kako bi se određena osoba kandidrala za župana u Varaždinskoj županiji, potrebno je skupiti 1.500 potpisa birača (prema Zakonu o lokalnim izborima, u jedinicama s brojem stanovnika između 100.000 i 200.000 potrebno je 1500 potpisa birača).

Kandidati za gradonačelnika Varaždina pak trebaju sakupiti 900 potpisa birača. Tu brojku također određuje Zakon o lokalnim izborima, za sva mjesta koja imaju između 35.000 i 60.000 stanovinka.

Što se kandidacijskih lista za Gradsko i Županijsko vijeće tiče, političke stranke ne moraju za njih skupljati potpise. Na to su obvezne samo nezavisne liste koje predlažu birači sami (u Varaždinskoj županiji trebalo bi im 1.000 potpisa, a za kandidacijsku listu u Varaždinu 600 potpisa).

No pogledajte na fotografijama kako izgleda naše šareno političko društvo na jednom mjestu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci