Vijesti / Politika

SIMBOLI U Varaždinu je Ured državne uprave 2016. godine odbio grb HOS-a

SIMBOLI U Varaždinu je Ured državne uprave 2016. godine odbio grb HOS-a

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji još 2016. godine nije prihvatio registraciju Statuta Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga grada Varaždina, a razlog je bio - izgled grba, podsjeća Slobodna Dalmacija.

U odbijenici je navedeno da je "općepoznato da se uzvik 'Za dom' uz pozdrav 'Spremni' koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te je kao takav ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti".

U rješenju se konstatira da je Statutom utvrđen opis pečata i znaka u suprotnosti sa Zakonom o udrugama i Ustavom Republike Hrvatske.

Na to se rješenje udruga HOS-ovaca iz Varaždina žalila Ministarstvu uprave, koje je u travnju 2017. godine predmet vratilo na ponovni postupak nadležnom uredu, piše Slobodna Dalmacija.

S obzirom da je UDHOS-a grada Zagreba dobio rješenje, barem je tako rečeno na konferenciji za novinare, u kojoj je prihvaćena registracija s takvim grbom, ostaje pitanje što i kako dalje.

Slobodna Dalmacija otkriva da se sprema konačna odluka, koja će biti donijeta i prije roka koji je zacrtan za ožujak.

Kompromis oko HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' mogao bi biti tek privremene naravi. Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić, najavio je da će to tijelo svoj pravorijek najvjerojatnije donijeti prije prvobitno postavljenog roka u ožujku, najavljuje Slobodna Dalmacija.

Dalje navodi da se pozdravu ZDS ne piše dobro, jednako kao ni stilizanom slovu 'U'. Zabrana bi se lako mogla odnositi i na postavljanje spomenika, isticanje postera, uzvikivanje imena, ali i nazive ulica ustaških dužnosnika, među njima i Jure Francetića, Rafaela Bobana, Mile Budaka, piše Slobodna Dalmacija.

Dodaju da će se, po svemu sudeći, zabrana odnositi i na određene simbole komunizma. No tu postoje određeni problemi oko simbola petokrake, a u domeni su Europskog suda za ljudska prava, kao i oko imena Josipa Broza Tita. Sa srpom i čekićem navodno ne bi trebao biti problem zabraniti ga, kao ni bivšu jugoslavensku himnu.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci