Vijesti / Politika

SDP Varaždinske županije: Apeliramo na zastupnike neka ne podrže ovakav proračun

SDP Varaždinske županije: Apeliramo na zastupnike neka ne podrže ovakav proračun

Na konferenciji za novinare održanoj danas, 14. ožujka, županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije prokomentirala je prijedlog državnog proračuna Vlade Republike Hrvatske.

Naša stranka nikako ne može podržati ovakav proračun koji je nesocijalan. Očekivali smo velike reformske zahvate, ali od svega ništa. Proračun je mijenjan kozmetički, a tamo gdje su napravljene promjene ne možemo reći da smo mi u našem kraju dobro prošli - započeo je Mario Habek, predsjednik Županijske organizacije SDP-a i nastavio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reforme su se, prema njegovim riječima, svele na to kako osiromašiti najsiromašnije.

- Ako su to reforme na koje smo čekali, moram reći kao sve ide u zaista lošem smjeru. Smanjuju se socijalne naknade, novac za aktivno zapošljavanje mladih, ali i subvencije za prijevoz srednjoškolaca. Ta je odluka ubijanje ruralnih krajeva Hrvatske te će imati ogromne posljedice za naš kraj, ali i ostale dijelove.

> Ukida se subvencionirani prijevoz srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji

> Subvencija prijevoza za srednjoškolce vraća se na stari iznos?

Osvrnuo se Habek i na ukidanje projekata po javno-privatnom partnerstvu.

- To je jako loša odluka za našu županiju. Naime, 2013. je s tadašnjim ministrom Jovanovićem potpisan taj sporazum prema kojem bi se obnovile neke škole, a sad se to ukida što je prevelik financijski teret za našu županiju. Vlada s ovakvim prijedlozima je pogubna za naš kraj - zaključio je Habek.

Alen Kišić, potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a i zamjenik župana, također se osvrnuo na aktualne događaje.

- Teško je govoriti o reformama ako su vjerske zajednice najveći dobitnici. Nas u Županiji najviše brine financiranje projekata po javno-privatnom partnerstvu, s obzirom da se ta stavka iz proračuna briše tako da ih nećemo moći realizirati. Direktna je to pljuska našoj županiji jer ljudi ovdje biraju lijevu opciju, a HDZ nešto manje. Posljedica te odluke, ukoliko stupi na snagu, bit će zaustavljanje nekih razvojnih projekata, poput besplatnih udžbenika. Koja je poruka ove Vlade ukoliko za 55 posto smanjuje izdvajanja za državne nagrade za izvrsnost? Uistinu kontradiktorno ukoliko govorimo o Hrvatskoj kao zemlji znanja, dok je za 158 milijuna kuna smanjen proračun za obrazovanje.

Kišić se osvrnuo i na projekte u zdravstvu.

- Zanima nas što će biti s respiracijskim centrom u Klenovniku, dogradnjom bolnice u Varaždinu ili spinalnim centrom u Varaždinskim Toplicama, značajnim investicijama kojih nema u proračunu? Stoga apeliram na sve zastupnike u Saboru, naročito gospodina Podolnjaka, neka isprave ovo i uvrste barem neke od ovih projekata u proračun jer će nam u protivnom ovdje na sjeveru, biti vrlo teško - završio je Kišić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci