Vijesti / Politika

SDP o Varkomu: 'Aglomeracija je ugrožena zbog zastarjelog načina vođenja tvrtke'

SDP o Varkomu: 'Aglomeracija je ugrožena zbog zastarjelog načina vođenja tvrtke'

Gradska organizacija SDP-a sazvala je danas, 15. prosinca, konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila trenutna situacija u Varkomu, povezana s 'najvećim infrastrukturnim projektom u Varaždinskoj županiji' - Aglomeracijom.

> Vlašić o aglomeraciji: 'Dva natječaja jesu poništena, ali projekt nije upitan'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> O kanalizaciji: Štromar demantirao i Vlašića i Habijana, pa čak i samoga sebe

Na konferenciji su uz predsjednika varaždinskog SDP-a i zamjenika župana Alena Kišića, bili prisutni potpredsjednik varaždinskog SDP-a i član Nadzornog odbora Varkoma dr.sc. Neven Bosilj, te potpredsjednik ludbreškog SDP-a i član Nadzornog odbora Varkoma Krešimir Šalig.

- Na prošloj sjednici Nadzornog odbora nisu donesene nikakve odluke, već su članovi odbora dobili informacije o poslovanju tvrtke Varkom te o stanju projekta Aglomeracija i provedenim natječajima. Dokumentacija priložena uz Aglomeraciju bila je nepotpuna, tako da se nisu mogli donijeti zaključci, stoga smo kolega i ja tražili dopunu toga. Nadalje, kolega Bosilj i ja zatražili smo da se iduća sjednica održi u roku od 15 dana te da se dokumentacija dostavi, međutim, rok je prošao, a ništa od toga nije se ispunilo i to nas brine - istaknuo je Krešimir Šalig.

Neven Bosilj istaknuo je kako je aglomeracija 'najveći infrastrukturni projekt u povijesti Varaždinske županije'.

- Projekt će biti vrijedan gotovo milijardu kuna, a može biti kotač zamašnjak građevine, poduzetništva. Smatram da je direktor Vlašić svojim voluntarističkim način vođenja tvrtke, da se prihvaća nešto iako je znao da nije u redu, nanio štetu od preko 500 tisuća kuna. Varkom je tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu lokalne samouprave i smatramo kako bi se s javnim novcem trebalo gospodariti na kvalitetniji način.

Osim toga Bosilj je spomenuo kako s prvim danom iduće godine na snagu stupa novi Zakon o javnoj nabavi, što znači da će se dosad pripremljena dokumentacija morati preuređivati.

- Do sad su samo 'prošli' natječaji za vidljivost projekta i upravljanje njime, dok za one prave, gdje se konkretno treba staviti lopata u zemlju, nisu raspisani. Po mom mišljenju će novi natječaji biti objavljeni tek u ožujku, tako da mislim da smo izgubili glavnu građevinsku sezonu za početak radova. Osim toga, dosta je zakašnjela procedura vezana uz Aquatehniku, tvrtku koja će raditi radove na projektu. Ona se zbog povezanosti s Varkomom ne može javljati na te natječaje, stoga se krenulo u prodaju, koja je također, po mom mišljenju, zakašnjela.

- Mislim da Varkom nema menadžment na visini zadatka, ostali su na staroj organizaciji. Tvrtka se mora preustrojiti i preuzeti moderne menadžerske tehnike. Svi navedeni razlozi doveli su do toga da je projekt ugrožen - zaključio je Bosilj.

SDP je i naglasio što će kao stranka učiniti.

- Tražit ćemo na idućoj sjednici Nadzornog odbora raspravu o povjerenju direktora društva gospodina Vlašića iz nekoliko razloga. Prvi je razlog konsolidirani rezultat Varkoma koji je u minusu od 1,4 milijuna kuna zbog manjka koji je ostvarila tvrtka kćer Aquatehnika. I dalje se pitamo tko je odgovoran za izgubljenih 550 tisuća kuna. Osim toga ugrožen je projekt u smislu da će kasniti što može dovesti do vrlo visokih iznosa penala - zaključio je Kišić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci