Vijesti / Politika

Radimir Čačić: 'Kad sam postao župan imali smo 101 zaposlenog, a sad ih je 87'

Radimir Čačić: 'Kad sam postao župan imali smo 101 zaposlenog, a sad ih je 87'

Varaždinska županija objavila je ovih dana oglas za radno mjesto pročelnika Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana na neodređeno vrijeme.

Među brojnim radnim zadacima bit će i 'osiguravanje nesmetanog protoka informacija o strateškim zadaćama od župana i zamjenika župana do zaduženih službenika'. Plaća solidna: koeficijent 3,40, a osnovica za obračun 3780 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon lokalnih izbora u županijama i gradovima rješavaju se kadrovske križaljke. Župani i gradonačelnici raspisuju natječaje za pročelnike, referente i druga radna mjesta.

Uhljebljivanje?

Sve to pod povećalom javnosti koja već šuška o novom postizbornom valu 'uhljebljivanja'. Oni koji zapošljavaju to opovrgavaju i tvrde da je riječ o nasušnoj potrebi.

U 20 županija u samo dva mjeseca raspisani su natječaji za oko 40 radnih mjesta, uglavnom na neodređeno. Varaždinska županija ovog je ljeta raspisala i natječaje za višeg referenta za stručne poslove pisarnice, savjetnika za odnose s javnošću, vozača službenog vozila za župana, zamjenika i drugih dužnosnika...

- Taj je natječaj za vozača, koliko znam, u međuvremenu poništen, vidjet ćemo hoće li se ponoviti. Raspisat ćemo još nekoliko natječaja za pročelnike nakon što smo smanjili broj odjela s osam na šest - objašnjava župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Aktualni pročelnici koji neće proći na natječaju bit će razmješteni na druge poslove jer imaju ugovore na neodređeno.

- Kad sam postao župan, imali smo 101 zaposlenog, sad ih je 87. Realno, za funkcioniranje bit će dovoljno od 75 do 80 ljudi – računa Čačić.

U godinu dana u državnim službama 40 zaposlenih manje

Županije su na kraju 2014. imale 2350 zaposlenih, osam posto više nego izborne 2013., te još 2249 zaposlenih u tvrtkama i ustanovama čije plaće pokriva županijski proračun.

Bit će zanimljivo vidjeti podatke za kraj 2017., ne samo za županije, nego i za gradove i gradske tvrtke u kojima je 2014. radilo 37.046 ljudi. Broj državnih službenika i namještenika se – smanjuje.

Prema podacima Ministarstva uprave, 30. lipnja evidentirano je 59.416 državnih službenika i namještenika, dok ih je usred 2016. bilo 59.456.

U javnim službama sredinom prošle godine radilo je 147.048 službenika, najviše u zdravstvu i obrazovanju, a ove 145.916, dakle 1132 manje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci