Vijesti / Kolumne

RUŽNI, PRLJAVI, ZLI

Prijeti li Hrvatima izumiranje nakon legalizacije pobačaja u Irskoj

Prijeti li Hrvatima izumiranje nakon legalizacije pobačaja u Irskoj

Građani Irske na referendumu su izglasali ukidanje zabrane pobačaja. Zbivanja na sjeveru Europe s nemalim su zanimanjem danima pratili i ovdašnji mediji. Tome se, naravno, ne treba odveć čuditi.

Jedan od razloga zašto je hrvatska javnost tako zainteresirana za rezultate referenduma u dalekoj Irskoj vjerojatno leži u činjenici da prosječni punoljetni hrvatski građanin zadnjih nekoliko godina unazad, zahvaljujući maru kojekakvih reakcionarnih udruga i njima pripadajućih marginalnih stranaka, na referendum izlazi češće nego u kino ili teatar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugi je razlog vjerojatno taj što respektabilan broj hrvatskih emigranata koji iz domovine bježe glavom bez obzira upravo Irsku doživljuje kao zemlju u kojoj će pronaći svoje mjesto pod suncem.

Treći je razlog što su rezultati referenduma, ili barem postotak glasova kojim je izglasana legalizacija pobačaja, donekle iznenađujući ako imamo na umu to da je Irska još donedavno predstavljala pravi bastion rigidnog konzervativizma u kojem je Katolička crkva vukla sve konce političkog i društvenog života.

Prije samo dvadesetak godina u Irskoj je na snazi bio zakon koji je branio rastavu braka. Jedna od najzagriženijih zagovornica tog zakona bila je Agnes Bojaxhiu. Poznatija kao Majka Terezija, koristila je sav svoj utjecaj i nije propuštala priliku da naglasi kako su upravo rastava braka i pobačaj najveće prijetnje svjetskome miru.

S obzirom na to da spomenuta albanska nacionalistica, koja je tuđu patnju vrlo vješto koristila kao sredstvo vlastite promocije, već neko vrijeme ore nebeske njive, zadaću da Irce odgovori od pobačaja spremno je preuzela blažena Željka Markić. U redikuloznom video spotu poručila je Ircima da pametne nacije čuvaju svoje blago.

Srećom po njih, građani Irske pokazali su se pametnijima i od Majke Terezije i od Željke Markić. Irski premijer Leo Varadkar, inače i sam konzervativac, istaknuo je kako rezultati referenduma pokazuju da su Irci jedinstveni i da zemlja ulazi u fazu zrelosti.

Kamo sreće kada bi i Hrvatska u dogledno vrijeme krenula istim putem. Kako sada stvari stoje, to se ipak neće dogoditi tako brzo. Kudikamo bolje nego u bijelome svijetu gospođi Markić ide u balkanskoj provinciji.

U isto vrijeme dok se konzervativna Irska transformira u zrelu demokraciju koja prihvaća tekovine moderne civilizacije, blagonaklono gleda na strance i brine o pravima žena, Hrvatska se svjesno odriče svog polustoljetnog modernizma i punim gasom juri u mračni srednji vijek.

Da je tome tako govori i podatak da ovdašnji zeloti, koji Svemogućeg spoznaju vraćajući se u kasni sat pijani iz birtije, upravo ovih dana sređuju finalnu verziju onih četiristo hiljada potpisa prikupljenih za referendum kojim se nastoji ograničiti prava manjina i stornirati dokument kojemu je cilj zaštititi žene od nasilja.

Dok Irska na referendumu ukida zabranu pobačaja, referendum o apsolutnoj zabrani pobačaja nama tek predstoji u skoroj budućnosti.

Ne treba se onda čuditi što ljudi hrle na Zeleni Otok. Više bi Hrvata na predstojećem Mundijalu navijalo za Irsku, samo da se kojim slučajem uspjela plasirati u Rusiju, nego za Dalićeve Vatrene.

Dežurni zajebanti i kafanski filozofi stoga s punim pravom upozoravaju – legalizacijom pobačaja u Irskoj Hrvatima prijeti biološko izumiranje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Varaždinski.hr.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci