Vijesti / Politika

Predrag Štromar: 'Nismo željeli čekati Vladu, sami provodimo reformu školstva'

Predrag Štromar: 'Nismo željeli čekati Vladu, sami provodimo reformu školstva'

Predrag Štromar, aktualni župan Varaždinske županije koji ide po novi mandat, kaže kako je očigledno da se Vladi ne žuri s kurikularnom reformom. Zato je Varaždinska županija prva u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe osnovnoškolcima osigurala micro:bit računala.

- Kad smo vidjeli da Vlada ne želi provesti reformu obrazovanja, koja je nužna da bi naša djeca imala iste mogućnosti kao i djeca u razvijenim zemljama, odlučili smo reformu školstva provesti sami. Dok će učenici u drugim dijelovima Hrvatske i dalje nažalost učiti o disketama koje su daleka prošlost, učenicima u Varaždinskoj županiji osigurali smo micro:bit računala i tako započeli STEM revoluciju – rekao je Štromar, koji je nedavno potpisao Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije s predsjednikom Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenadom Bakićem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sporazumom je usuglašeno kako će Varaždinska županija svim učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit.

Ravnopravnost s razvijenima

Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obavit će inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

- Cilj nam je da svi učenici osnovnih škola u Varaždinskoj županiji budu ravnopravni s učenicima iz najrazvijenijih zemalja Europe kako bi se kasnije mogli prilagoditi globalnom razvijenom tržištu rada. Ovaj sporazum samo je nastavak naše reforme školstva u praksi – istaknuo je župan Štromar dodavši kako kurikulume nažalost Varaždinska županija ne može mijenjati, ali će se ipak nastavni program prilagoditi vremenu u kojem živimo.

- Imamo najuređenije i najbolje opremljene škole u Hrvatskoj, srednjoškolcima se sufinancira prijevoz, a osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti nastoji se pomoći nadarenim učenicima, a s obzirom na toliki broj državnih prvaka u tome smo očito i uspjeli. U Hrvatskoj je prosjek jedno računalo na 12 učenika, u Europi jedno računalo na 3 učenika, u Varaždinskoj županiji na 4 učenika. Čak 90 posto učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni, dok je hrvatski prosjek tek 16 posto, a u Zagrebu nastavu učenici pohađaju čak u tri smjene. Ovi podaci dovoljno govore o tome koliko se ulagalo u obrazovanje – rekao je Štromar te dodao kako će se u naredne četiri godine nastaviti svi projekti u obrazovanju, ali pokrenuti i neki novi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci