Vijesti / Politika

Povratak omiljenog političara: 'Nitko' popularniji od ostatka političkog vrha

Povratak omiljenog političara: 'Nitko' popularniji od ostatka političkog vrha

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom travnja, pokazuje učinke najnovijih zgusnutih događaja na političkoj sceni na stranački rejtning i percepciju političkih aktera. 

Iz rezultata istraživanja dade se zaključiti kako su posljednji politički događaji imali učinka na preferencije političkih stranaka, ali i na percepciju vodećih političkih osoba u zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom travnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 26,8 posto (prema 28,9 posto iz ožujka).

Osim što je sadašnja razina izborne podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije najniža od posljednjih parlamentarnih izbora, HDZ bilježi i najveći međumjesečni pad izborne podrške (-2,1 postotni bod) u ovom mjesečnom istraživanju. SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 21,1 posto (u odnosu na 20,8 posto iz ožujka). Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom spustila na razini od 5,7 posto (što je ujedno i najmanja međusobna razlika u posljednjih godinu dana).

Peti mjesec zaredom Živi zid je na trećem mjestu, sada s izborom od 11,2 posto (prema 10,9 posto iz ožujka). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 8,1 posto (prije mjesec dana 7,1 posto). Tako je ova stranka najveći mjesečni dobitnik na ljestvici izborne podrške (+1 postotni bod).

Nakon tri mjeseca 'izbivanja' na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara se vratio 'Nitko' (niti jedan političar) s izborom od 19 posto (prema prošlomjesečnih 16,1 posto). Na drugom se mjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 16,5 posto (u ožujku 16,9 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11 posto izbora (u ožujku 12,5 posto).

Slijede dva čelnika Živog zida: Ivan Pernar s 6,2 posto (u ožujku 5,3 posto) i Ivan Sinčić s 5,8 posto (prije mjesec dana 5 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Božo Petrov (5 posto), Anka Mrak Taritaš (4,1 posto), Tonino Picula (3,8 posto), Davor Bernardić (3,5 posto) i Zoran Milanović (1,6 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 24,4 posto (u odnosu na 22,7 posto iz ožujka). Drugo mjesto dijele 'svi političari' kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 13,7 posto (prije mjesec dana 12,3 posto). Na treće se mjesto vratio Davor Bernardić s izborom od 9,4 posto (u ožujku 9,2 posto). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac s izborom od 9,3 posto (prije mjesec dana 10,6 posto).

Cijelu analizu istraživanja pročitajte ovdje.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci