Vijesti / Politika

PODOLNJAK 'Nerazumljivo i žalosno je da HNS ne podržava Sveučilište u Varaždinu'

PODOLNJAK 'Nerazumljivo i žalosno je da HNS ne podržava Sveučilište u Varaždinu'

Vlada Republike Hrvatske na prošlotjednoj sjednici ocijenila je neprihvatljivim prijedlog zakona o preimenovanju sadašnjeg Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu. Taj je zakonski prijedlog krajem prosinca u saborsku proceduru uputio zastupnik Mosta prof. dr. sc. Robert Podolnjak, a Vlada ga je prošlog tjedna ocijenila neprihvatljivim i takvo će mišljenje uputiti Saboru.

> SVEUČILIŠTE U VARAŽDINU Podolnjakova inicijativa propala, Habijan ne odustaje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O svemu se priopćenjem oglasio i sam Podolnjak, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Zakonski prijedlog o preimenovanju i promjeni sjedništa Sveučilišta Vlada ne smatra neprihvatljivim zato što bi bio protivan Ustavu i ugrožavao autonomiju Sveučilišta, kako su komentirali prvi kritičari prijedloga. Toga u mišljenju Vlade nema, jer nema ni osnova za to. Ključni argument Vlade je da bi 'izmjena naziva Sveučilište Sjever iziskivala dodatne financijske i administrativne resurse za što bi trebalo osigurati dodatna sredstva u državnome proračunu'.

Poznato je da Sveučilište u studijskom centru u Varaždinu ima sve uvjete za smještaj Rektorata i održavanje sjednica sveučilišnog Senata. Nevjerojatno je da se ključni argument Vlade zapravo svodi na minimalne troškove promjene naziva i sjedišta visokog učilišta u sudskom registru ili promjeni natpisnih ploča!

Navedena su još dva, sporedna, argumenta. Prvi je da ne postoji zakonska obveza da sveučilišta svoje nazive vežu uz sjedište te je međunarodna praksa različita pa iz naziva inozemnih javnih sveučilišta nije uvijek razvidno gdje se nalazi njihovo sjedište.

Podolnjakova argumentacija polazila je od činjenice da sva javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj imaju u svom nazivu grad u kojem je njihovo sjedište, između ostaloga i zbog prepoznatljivosti. Teško da se možemo uspoređivati s, primjerice, poznatim stranim sveučilištima kao što su Yale ili Harvard iz čijih se naziva ne može ustanoviti da su locirana u New Havenu u američkoj saveznoj državi Connecticut odnosno u Cambridgeu u saveznoj državi Massachusetts.

Drugi je argument Vlade da se naziv Sveučilišta može promijeniti i odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, iako su u slučaju svih ostalih zakona o osnivanju javnih sveučilišta i naziv i sjedište određeni zakonom koji je donio Hrvatski sabor. No, kako je upravo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao nadležno resorno ministarstvo, pripremilo vladino mišljenje, teško je očekivati da će ono donijeti odluku o preimenovanju Sveučilišta nakon mišljenja Vlade da je to neprihvatljivo.

Kad je prošle godine formirana nova hrvatska Vlada s potpredsjednikom i ministricom iz Varaždina, na sve strane se orilo da su Varaždinska županija i grad Varaždin konačno dobili priliku za jačanje svog nespornog regionalnog liderstva u sjevernoj Hrvatskoj. U tom je smislu mišljenje Vlade o neprihvatljivosti Sveučilišta u Varaždinu prva velika - propuštena prilika!

> SVEUČILIŠTE SJEVER 'HNS bi bio za inicijativu da je pokrenuta legalnim putem'

Činjenica da se o tom prijedlogu negativno odredilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čijem je čelu profesorica Blaženka Divjak iz Varaždina, teško je razumljiva. Nerazumljiva, neprihvatljiva i zapravo žalosna je činjenica da Hrvatska narodna stranka ne podržava Sveučilište u Varaždinu. Svoje protivljenje ne može i neće moći suvislo obrazložiti građanima Varaždina i Varaždinske županije.

Negativno mišljenje Vlade najveća je, pak, pljuska gradskom i županijskom HDZ-u, jer su upravo njihovi čelnici naglašavali da su još 2015. predlagali u Saboru sveučilište sa sjedištem u Varaždinu. Sad će taj kopernikanski obrat 'svoje' Vlade zaista teško moći objasniti građanima Varaždina i Varaždinske županije', stoji u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci