Vijesti / Politika

Počinje i treće suđenje Čehoku, na optuženičkoj klupi i Horvat, Bunić i Vitez

Počinje i treće suđenje Čehoku, na optuženičkoj klupi i Horvat, Bunić i Vitez

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je održano pripremno ročište u kaznenom postupku protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, njegovog zamjenika iz razdoblja na koje se odnosi optužnica Zlatka Horvata, bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza i bivšeg predsjednika uprave Zagorja Miroslava Bunića. Optužnica tereti i tvrtke Zagorje te Zagorje-Tehnobeton.

Treći je ovo kazneni proces koji se vodi protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

USKOK-ova optužnica iz 2014. godine, koja je 2016. potvrđena, tereti optužene da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Korigiranje cijena

Prvookrivljeni Ivan Čehok tereti se da je kao gradonačelnik Varaždina, od ožujka 2003. do 7. svibnja 2003., prilikom prodaje gradskog zemljišta oštetio Grad Varaždin.

U optužnici se ističe kako je Čehok, na traženje Miroslava Bunića, pogodovao tvrtki Zagorje na način da je korigirao ponude cijene čertvornog metra gradskog zemljišta koje je Grad Varaždin prodavao.

Nakon korigiranja cijena, sklopljen je Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta te je Zagorje pribavilo korist od 346.500,00 eura, dok je Grad Varaždin oštećen za iznos od 390.775,00 eura.

Nagrada od milijun kuna

Čehoka i Horvata optužnica također tereti da su od rujna 2005. do lipnja 2011., u dogovoru s Bunićem, pogodovali Zagorju i Zagorje-Tehnobetonu kod 'zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom te podmirenja obveza okrivljenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa'.

Nagrada Čehoku i Horvatu, po optužnici, bila bi milijun (1.000.000,00) kuna. Zagorje i Zagorje-Tehnobeton pritom su izvukli nepripadnu materijalnu dobit od 3.200.022,37 kuna, dok je Grad Varaždin oštećen za taj iznos.

Protuusluga za pogodovanje na kraju je, ističu u optužnici, realizirana na način da je Bunić platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, Čehoku 100.000,00 kuna, dok Horvatu, koji je stan kupio na ime sina, 103.000,00 kuna.

Stanovi i radovi

Čehoka i Horvata optužnica također tereti da su od ožujka 2006. do lipnja 2011. pogodovali jednom društvu u podmirenju komunalnih doprinosa prema Gradu Varaždinu.

Protuusluga za navedeno pogodovanje realizirana je u Horvatovu slučaju kroz plaćanje punog iznosa kupoprodajne cijene stana u iznosu od 281.936,03 kuna, dok je Čehok, prema optužnici, tražio da se plate radovi na njegovom objektu vrijedni 43.838,03 kuna.

Uz to je zatražio i besplatno opremanje stana u njegovu vlasništvu, no to nije realizirano.

Usluge za žurni rad

Stanka Viteza tereti pak se da je najprije kao pomoćnik predstojnika u Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, a potom kao pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Varaždina od kolovoza 2005. do kraja 2010. od jednog trgovačkog društva tražio protuuslugu za žurno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola.

Kao protuuslugu tražio je da njemu i članovima njegove obitelji to društvo stanove proda po nižoj cijeni od tržišne. 

Vitezovi su kupili tri stana i na taj način ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 145.544,53 eura.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci