Vijesti / Politika

Plenković najavio: 'Najmudrije je odgoditi uvođenje poreza na nekretnine'

Plenković najavio: 'Najmudrije je odgoditi uvođenje poreza na nekretnine'

Premijer Andrej Plenković najavio je danas moguću odgodu primjene poreza na nekretnine.

Plenković je u Dnevniku HRT-a rekao da je namjera poreza bila da to bude prihod jedinica lokalne samouprave te da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, već prije svega svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente s ciljem veće pravednosti i učinkovitosti.

- Međutim, u ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme - rekao je Plenković, dodajući da partneri dijele taj stav te da će se on kao premijer založiti za to. Na pitanje koliko bi trajala odgoda odgovorio je da će se to vidjeti u analizi.

Plenković je rekao da se sigurno može naći zadovoljavajuće rješenje za spor sa susjednim državama oko povećanih pristojbi na uvoz. Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošlog tjedna u Podgorici s premijerima susjednih država.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka - rekao je Plenković.

- Želimo da se sva proizvodnja u Hrvatskoj, osobito poljoprivredna, potiče različitim mjerama, ali za to postoje drugi mehanizmi - rekao je Plenković.

- Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja - rekao je.

- Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje - dodao je.

Na pitanje smatra li da Sarajevo može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta odgovorio je niječno.

- Ne može. Mislim da je ovo jedna isfabricirana tema u ljetnim mjesecima - rekao je Plenković.

- Poruka je jasna. Dijalog s BiH da, nastavak gradnje Pelješkog mosta što prije - poručio je.

Plenković je komentirao i priopćenje HNS-a u kojem ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljuje da će voditi Posebno stručno povjerenstvo. Plenković je rekao da je Posebno stručno povjerenstvo na njegovo inzistiranje ovog puta, za razliku ranijeg puta, u pretprošloj Vladi, sastavljeno na pluralističan način.

- Uočili smo u ovom trenutku da postoje određene svojevrsne praznine u provedbi strategije, ali u dogovoru s PSP-om i njegovom predsjednicom, rektoricom Vican, iznaći ćemo najbolje rješenje. Zadaća je povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana, očekujem da se taj postupak dovrši - rekao je Plenković.

- Reforma obrazovanja ide dalje, učinit ću sve da nam ta tema više ne iznosi prosvjede na ulice - dodao je.

Plenković je rekao je da je proslava Dana pobjede u Kninu bila na najvišoj razini.

- Poruka je jasna: Oluja je za nas najveća, ključna ponuda u Domovinskom ratu - rekao je Plenković, dodajući da drugim žrtvama treba odati počast i nastaviti povratak Srba. Plenković je rekao da će uzeti dva tjedna pauze i s obitelji biti u državnom objektu u Rijeci, odakle će, kako je rekao, obaviti niz zadaća. Dodao je da će troškove hrane snositi sami.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci