Vijesti / Politika

PLENKOVIĆ NA OTVORENJU Varaždin ima najsuvremeniji studentski dom u regiji!

PLENKOVIĆ NA OTVORENJU Varaždin ima najsuvremeniji studentski dom u regiji!

Novi varaždinski studentski dom, izgrađen po najvišim mogućim suvremenim standardima, svečano je danas otvoren uz prisustvo najvišeg državnog vrha.

Za tu je priliku u Varaždin pristigao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a lista uzvanika bila je zaista podugačka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Faza III sveučilišnog kampusa tako je privedena kraju nakon svega 18 mjeseci rada. A zasluge za to usmjerene su na dva ključna elementa - sinergiju brojnih institucija i stručnih tijela te na ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Milijaša.

Upravo je on detaljno predstavio sve značajke novog studentskog doma, po kojima on spada, kako je rečeno, u jedan od najsuvremenijih objekata ovakve vrste u regiji.

Na pet katova nalazi se 12 učionica, 6 dnevnih boravaka, 6 čajnih kuhinja, 243 sobe, 600 kreveta, u svakoj sobi su kupaonica i toalet razdvojeni.

Kompleks nosi certifikat za energetski razred A+, dakle, bolje ne može.

- Na krovu zgrade nalazi se solarna elektrana od 119 kW. Grijanje i hlađenje je riješeno pomoću dizalice topline voda-voda. Kišnicu koristimo kao sanitarnu vodu. Susjedi su dobili novu ulicu sa šetnicama i drvoredom. Studenti su dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na otvorenom na pet poligona, prekrasan trg. Tu je podzemna garaža sa 117 mjesta, punjači za električne automobile, spremište za bicikle za 340 bicikala. Pa zatim suvremena sušionica i praonica rublja na kartice, prostor studentskog kluba gdje će biti sve što je njima potrebno, od medijateke na dalje. A radnici SC-a dobili su uredske prostore. Ispred starog doma dobili su solarni park sa solarnim drvetom i solarnim klupama - nabrojio je Milijaš vrlo precizno, iz glave, sve detalje ovoga projekta, dokazujući da je u cijelosti tijekom cijelog ovoga vremena provođenja projekta bio itekako 'unutra'.

Zahvalio je Gradu Varaždinu i gradskima službe koji su, rekao je, u rekordnom vremenu izdali sve potvrde, darovali zemljište, zatim Županiji koja je dala sve potrebne suglasnosti i potpore. Za tim Studentskog centra rekao je da odradio ogroman posao. Zahvalio je Sveučilištu u Zagrebu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, SAFU-u (Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU)...

Dodao je za kraj Milijaš zanimljiv podatak da je ovaj projekt trebao koštati 141,5 milijuna kuna, a koštao je 127 milijuna!

- Ostalo je 14,5 milijuna, zahvaljujući javnoj nabavi, za druge projekte u Hrvatskoj - zaključio je ravnatelj Studentskog centra.

Prigodnim su se riječima okupljenima obratili i Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždin, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja te naposljetku Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

- Ovo je jedan izniman doprinos za grad Varaždin kao sveučilišno središte u Hrvatskoj. Ne samo da smo transformirali državnu imovinu, nego smo uspjeli stvoriti dodatnu vrijednost za grad. Siguran sam da će to omogućiti ne samo dolazak mladosti u ovaj grad, nego i razvoj sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Smatram da će Varaždin s ovakvim domom dugoročno izrazito profitirati, a profitirat će time i cijela Hrvatska - rekao je premijer Plenković, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u projektu.

Posebno je pritom istaknuo ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Milijaša.

- Siguran sam da su projekt iznijeli entuzijasti, a Vi mi, gospodine Milijaš, djelujete upravo takvim. Oni koji se cijeli identificiraju s onim što rade, u bilo kojem aspektu života, ostvaruju uspjeh. Ja vam na tome čestitam, kao i ministrici, rektoru, gradonačelniku, županu, kao i bivšim dužnosnicima - rekao je premijer Plenković.

Na završetku službenog dijela, prije obilaska doma, Plenković je simbolično predao ključ-karticu studentici Lauri, koja je već ostvarila pravo na sobu u novom studentskom domu.

Osim njega, među brojnim uzvanicima bili i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, biskup Varaždinske biskupije Josip Mrzljak, saborski zastupnici Anđelko Stričak, Josip Križanić, Mario Habek i Milorad Batinić, državni tajnici, Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine, Damir Habijan, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, pomoćnici ministra, prorektori, dekani, predstavnici stručnih službi Sveučilišta, te ostale institucije i stručne službe, gradonačelnici, načelnici i brojni drugi uzvanici...

Spomenimo i da su autori ovoga uspjeloga projekta arhitekti Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, Mladen Hofmann, Hrvoje Davidovski, Iva Marjančević, Antonija Milovac, a dizajnerski tim Gordana Gregorić Miočić, Ida Katić, Martina Petrač.

Na kraju je Milijaš uputio i zahvalu studentima na strpljenju i jednu molbu.

- Vi ste prvi korisnici novog objekta i prvi ćete otkriti njegove nedostatke. Molim vas da ih prijavite na recepciji kako bi ih izvođači što prije mogli popraviti - pozvao je ravnatelj Studentskog centra studente na suradnju, nakon čega su gosti obišli prostorije ovog modernog objekta.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci