Vijesti / Politika

Otvorena birališta: Odlučuje se o 8 župana, 55 gradonačelnika i 102 načelnika

Otvorena birališta: Odlučuje se o 8 župana, 55 gradonačelnika i 102 načelnika

U 7 sati otvoreno je nešto manje od 4.500 biračkih mjesta na kojima osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine u drugom krugu biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike, birališta se zatvaraju u 19 sati kada završava i dvodnevna izborna šutnja.

Osam županija i Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine u nedjelju biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike za iduće četiri godine. Iako je 11 županija svoje župane izabralo prije dva tjedna, i njihova županijska povjerenstva u nedjelju rade jer svi gradovi i općine na njihovu području nisu u prvom krugu uspjeli izabrati svoju izvršnu vlast.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nisu to uspjela ni četiri najveća Hrvatska grada - Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, ali ni Metković, Varaždin, Bjelovar, Knin čiji birači u nedjelju odlučuju o svojim gradonačelnicima.

U Varaždinu se za vlast bore Ivan Čehok (lista GLAS) te Alen Kišić (kandidat koalicije predvođene SDP-om i HNS-om), dok se za poziciju župana bore Radimir Čačić (Narodna stranka Reformisti) te Predrag Štromar (koalicija stranaka predvođena HNS-om i SDP-om).

Drugi krug na razini Varaždinske županije vodi se u Općini Donja Voća (između HDZ-ovog Krunoslava Jurgeca i Ivane Šteković, kandidatkinje grupe birača), Klenovniku (HNS-ov Mladen Blaško i SDP-ov Slavko Cerovčec), Maruševcu (Ivan Šagi s liste HSS-HDZ protiv Damira Šprema, kandidata koalicije HNS, SDP, HSU), Petrijancu (HDZ-ov Vladimir Kurečić protiv SDP-ovog Željka Posavca), Općini Veliki Bukovec (HSS-ov Franjo Vrbanić protiv Zvonko Hlebara s liste HNS, SDP, HSU), dok se u Vidovcu bore Bruno Hranić (HDZ, HSS, HSU) i kandidatkinja grupe birača Ines Pavleković.

Od ostalih gradova u županiji drugi krug je samo u Lepoglavi - Marijan Škvarić (HNS, SDP, HSU) i HSS-ovac Željko Šoštarić

- Lokalna izvršna vlast bira se na četiri godine, pravo biranja ima 2 milijuna 791 tisuća birača. Na lokalnim izborima biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Birači, dakle, ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti se glasuje u inozemstvu. Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta, poslodavce koji u nedjelju rade, da zaposlenicima to omoguće.

- Izborno pravo je i pravo i obveza, to je izuzetno važno na lokalnim izborima, jer se osnovni problemi građana rješavaju na lokalnim razinama - ističe potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.

Kako ispravno glasovati?

- Nedjeljni će izbori za birače biti nešto jednostavniji nego u prvom krugu, bit će manje glasačkih listića i manje kandidata, na svakom listiću samo po dva - podsjeća Fabijančić Križanić. Ispravno se glasuje tako da se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika.

Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.  

Prvi rezultati drugog kruga lokalnih izbora znat će se nešto ranije nego inače, već od 20 sati, a bit će dostupni na DIP-ovoj mrežnoj stranici. DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati izvijestiti o odazivu birača. Iako se drugi krug održava u znatno manje jedinica i na manje biračkih mjesta nego prvi, na provedbi izbora angažiran je velik broj ljudi, 50-ak tisuća. U biračkim odborima bit će ih gotovo 45 tisuća, a izbore će promatrati oko 7 tisuća promatrača.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci