Vijesti / Politika

Održana 2. sjednica lepoglavskog Gradskog vijeća, moguća gradnja Doma za starije

Održana 2. sjednica lepoglavskog Gradskog vijeća, moguća gradnja Doma za starije

Dva tjedna nakon održane konstituirajuće sjednice, novi saziv Gradskog vijeća grada Lepoglave održao je 5. srpnja svoju drugu sjednicu. Na njoj su vijećnici raspravljali o ukupno 20 točaka Dnevnog reda.

Sjednica je započela informacijom o osnivanjima četiri kluba vijećnika – Klubu vijećnika Hrvatske seljačke stranke kojim će predsjedati vijećnik Stjepan Črepinko, Klubu vijećnika Hrvatske narodne stranke kojim će predsjedati vijećnik Milan Pavleković, Klubu vijećnika Socijaldemokratske partije i Hrvatske stranke umirovljenika kojim će predsjedati vijećnik Siniša Štefičar i Klubu vijećnika Hrvatske demokratske zajednice kojim će predsjedati vijećnik Josip Čelig.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon prihvaćanja Dnevnog reda sjednice i usvajanja zapisnika s konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, 2. sjednica nastavljena je pitanjima i prijedlozima vijećnika.

Pitanja i prijedlozi vijećnika

Vijećnika Sinišu Štefičara zanimalo je kakva je situacija vezana za nadoknadu štete nastale tijekom mraza i posljednjih oluja koja koje su pogodile dijelove gradskog područja.

- I dok je Varaždinska županija proglasila elementarnu nepogodu od mraza, a Grad Lepoglava Županiji dostavio podatke o nastalim štetama koje je Županija proslijedila resornom ministarstvu od kojeg se očekuje odluka o nadoknadi šteta odnosno isplati pomoći za ublažavanje nastalih šteta, za štete nastale u nedavnoj oluji još od strane Varaždinske županije, kojoj su dostavljeni podaci, nije proglašena elementarna nepogoda, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Vijećnika Štefičara zanimalo je i kakvi su daljnji planovi oko uređenja potoka Dunaj. 

Gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je nastavak radova kako na potoku Dunaj te planove uređenja potoka Žarovnica, rijeke Bednje od Kaniže prema Lepoglavi te potoka Očurica.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi

Što je s nastavkom radova na komunalnoj infrastrukturi u Žarovnici pitao je gradonačelnika vijećnik Stjepan Črepinko.

- Prvi dio faze izgradnje nogostupa je gotov, a drugi je u tijeku. S obzirom na nedavne lokalne izbore vjerujem da u Županijskoj upravi za ceste, koja je nositelj investicije u Žarovnici, dolazi do promjena u Upravnom vijeću i Skupštini te konsolidaciji programa i proračuna za iduću godinu te je zbog toga nastala pauza od kojih mjesec dana nakon koje će se radovi nastaviti. Dakle, ne ovisi o Gradu koji nastoji ovakve projekte realizirati s partnerima ne opterećujući gradski proračun – odgovorio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Hoće li biti nastavljeno uređenje potoka Gečkovec u Ulici Ljudevita Gaja pitao je vijećnik Željko Šoštarić koji se također zanimao što je s izgradnjom lifta u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi.

U odgovoru gradonačelnika Škvarića istaknuto je da radovi na uređenju potoka Gečkovec idu dalje i to tijekom mjeseca srpnja i kolovoza. 

Što se izgradnje lifta tiče, gradonačelnik je pojasnio da je Grad Lepoglava izradio projekt za ugradnju lifta u Domu zdravlja i dalo ga Domu zdravlja Varaždinske županije koji će projekt izgradnje lifta prijaviti na natječaj Ministarstva zdravlja.

Projektom se planira ne samo izgradnja lifta već i uređenje prilaza za osobe s invaliditetom i ulazna vrata. Budući da Grad nema ingerencije nad objektom Doma zdravlja nosioc projekta je Doma zdravlja Varaždinske županije pod čijom je ingerencijom objekt u Lepoglavi i s kojim Grad Lepoglava surađuje s ciljem uspješnog završetka projekta odnosno ugradnje lifta.

Produženi boravak i paketi

Vijećnica Ružica Kučar pitala je u kojoj je fazi projekt produženog boravka u školi te hoće li projekt podjele prehrambenih paketa građanima u potrebi ići i dalje.

Odgovorio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pojasnivši da je u školama i među roditeljima provedeno ispitivanje i utvrđeno da škole imaju kapaciteta za provedbu, a roditelji želje za organiziranjem produženog boravka djece u školi. Budući da je Varaždinska županija osnivač osnovnih škola projekt je potrebno dogovoriti sa Županijom od koje se očekuje da ga podupre, ako ne već ove školske godine koja je pred nama, onda iduće, pojasnio je Kovač. Odgovorio je i da se nada da će projekt dostave pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama socijalno najugroženijima građanima ići i dalje. Naime, riječ je o projektu koji provodi Crveni križ, a Grad Lepoglava jedan je od partnera te se nada da će Crveni križ i u idućoj godini nastaviti s navedenim projektom koji financira Europska unija.

Postoji li mogućnost da se napravi nova studija vezana za potok u Lepoglavskoj Vesi pa da se navedeni potok zacijevi kako se iz njega ne bi širili neugodni mirisi, pitao je vijećnik Boris Šinko. Također ga je zanimalo koja je namjena vodospreme koja se gradi u Borju.

Gradonačelnik Škvarić pojasnio je da je potok u Lepoglavskoj Vesi u ingerenciji Hrvatskih voda i da se neugodni mirisi pojavljuju zbog toga što građani u svojim domaćinstvima nemaju izgrađene septičke jame pa u potok puštaju otpadne vode. Problem se planira riješiti projektom aglomeracije Lepoglava koji je u pripremi, a nositelj su mu Hrvatske vode. Tim će se projektom riješiti problem odvodnje i vodoopskrbe za cijelo područje Lepoglave i to sredstvima Europske unije koja uvjetuje da jedinice lokalne samouprave do 2020. godine imaju uređene takve sustave, u suprotnom slijede kazne. Vodospremu u Broju gradi Varkom koji je njome planira osigurati opskrbu vodom u slučaju bilo kakve havarije, pojasnio je gradonačelnik dodajući da će u se u vodospremi prikupljati voda iz Ivančice koja se na gradskom području distribuira Varkomovim sustavom.

Dom za starije i nemoćne

Vijećnik Ignac Lončar, ponukan najavama o mogućnostima otvaranja doma za starije i nemoćne osobe u Lepoglavi pitao je do kuda je stigla navedena inicijativa. 

- Grad Lepoglava vodi računa o starijim i nemoćnim osobama te je u skladu s tim pokrenuo inicijativu da se u Lepoglavi otvori jedna takva ustanova. S tom namjerom pozvao je u Lepoglavu potencijalne ulagače i predložio im nekoliko lokacija za otvaranje doma. Najprikladnijom se pokazala zgrada Varaždinske biskupije u kojoj je nekada bio smješten župni ured. Trenutno traju razgovori o mogućnostima otvaranja doma. O tome smo razgovarali i prigodom nedavnog posjeta jednoj takvoj ustanovi. Interes postoji i nadamo se da bi kroz nekoliko godina moglo doći do realizacije tog projekta – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić izrazio je svoje i nezadovoljstvo građana odrađenim radovima sanacije klizišta na cesti Ježovita – Smontari u Kameničkom Podgorju istaknuvši da radovi od strane izvođača nisu do kraja odrađeni te da nisu stvoreni uvjeti za njeno asfaltiranje. Zanimalo ga je koje će korake u vezi toga poduzeti Grad Lepoglava. Također ga je zanimalo kada će krenuti najavljena izgradnja nogostupa u Višnjici.

- Taj objekt odnosno navedenu cestu zbog navedenih nedostataka nismo preuzeli od izvođača. Koliko znamo izvođač nije uspio osigurati asfaltiranje. Nećemo dopustiti asfaltiranje dok nadzor ne utvrdi stanje na cesti odnosno kvalitetu obavljenih radova – odgovorio je gradonačelnik Škvarić. 

Što se početka gradnje nogostupa u Višnjici tiče rekao je da plan za gradnju nogostupa postoji te da su potpisani ugovori no gradnja nije počela jer izvođač do danas nije započeo s radovima. Taj problem s izvođačem, rekao je gradonačelnik, rješava ŽUC koji je investitor gradnje nogostupa.

Kada će krenuti planirano uređenje nerazvrstanih cesta na području Višnjice zanimalo je vijećnika Josipa Čeliga.

- Izvođač je izabran. Čekamo da nadzor utvrdi da ne postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima i krećemo s gradnjom već idućeg tjedna. Ti radovi moraju biti završeni do rujna - odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Prihvaćena brojna izvješća

U nastavku sjednice na Dnevnom su se redu našla izvješća o radu i poslovanju Gradske knjižnice Ivana Belostenca, Turističke zajednice grada Lepoglave, Vatrogasne zajednice grada Lepoglave, Savjeta mladih grada Lepoglave te Turističko kulturno – informativnog centra.

Sva su izvješća, osim izvješća Turističko kulturno – informativnog centra, nakon rasprava jednoglasno prihvaćena. Za izvješće o radu TKIC-a glasalo je svih sedam vijećnika opozicije dok je šest vijećnika vladajuće koalicije, koliko ih je bilo prisutno na sjednici, bilo suzdržano. S istim rezultatima glasanja prošao je i Plan rada TKIC-a za 2017. godinu koji je također bio točka Dnevnog reda 2. sjednice Gradskog vijeća grada Lepoglave.

Jednoglasno su članovi Gradskog vijeća, nakon rasprave u kojoj su nazočnu predstavnicu tvrtke Ivkom upozorili na određene probleme vezane za prikupljanje otpada, prihvatili i izvješće Ivkom-a o prikupljenom otpadu u 2016. godini.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen prijedlog da se u Povjerenstvo nadležno za razmatranje ponuda za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada, riječ je o nekretninama u Poduzetničkoj zoni, imenuju Željko Šoštarić, Josip Čelig, Zorislav Rodek, Maja Poje i Josipa Putanec Gotal.

S devet glasova za i četiri suzdržana donesena je odluka da se poslovi održavanja javnih površina u naredne četiri godini dodjele poduzeću Enigma.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili Zaključak o raspoređivanju sredstva za financiranje političkih stranaka te korištenju namjenskih sredstava iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja.

Vijećnici su jednoglasno su prihvatili prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada Lepoglave kod komercijalnih banaka. Zaduženje bi se koristilo samo u slučaju nemogućnosti podmirivanja dospjelih obaveza zbog slabog punjenja gradskog proračuna uzrokovanog promjenama zakona.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci