Vijesti / Politika

Održan okrugli stol na temu 'Položaj žena u Hrvatskoj'

Održan okrugli stol na temu 'Položaj žena u Hrvatskoj'

U organizaciji Interesnog odbora žena Gradske organizacije Reformista Varaždin, u Hotelu Varaždin održan je, 17. svibnja, okrugli stol na temu 'Položaj žena u Hrvatskoj'. Sudionice ovog okruglog stola bile su Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Natalija Martinčević potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti i gradska vijećnica Grada Varaždina, Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke – Reformisti i Ivana Ipša, vlasnica i direktorica Varaždinsko obrtničko - poduzetničkog portala.

Sudionice ove rasprave osvrnula su se na položaj i participaciju žena u gospodarstvu, politici, pravosuđu i javnoj upravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osvrnula se na posljednje parlamentarne izbore i zastupljenost žena na listama političkih stranaka. Nažalost, umjesto da se broj žena poveća on se smanjio, tako da je nakon parlamentarnih izbora 2015. udio žena u Saboru svega 15 posto.

Rad na određeno

Posebna tema, naglasila je potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević, je rad na određeno vrijeme. Od 2012. do 2015. udio novozaposlenih na određeno vrijeme u odnosu na ukupan broj novozaposlenih u istom razdoblju je čak oko 93%.

Najveći broj zaposlenih na određeno vrijeme je u trgovačkim lancima i tekstilnoj, obućarsko i kožarskoj industriji gdje kao što znamo radi najveći broj žena.

Uz teret koji nose ugovori na određeno vrijeme, a to je trajna nesigurnost, nemogućnost planiranja budućnosti i obitelji, odnosno djece, nemogućnost podizanja dugoročnih kredita za rješavanje stambenog pitanja, poražavajuća je činjenica da je Varaždinska županija s najnižim plaćama u Hrvatskoj.

Politika je put

Prosječna plaća iznosi 3800 kuna, što znači da upravo u niskoakumulativnoj industrijama kao i u trgovačkim lancima žene rade za plaće nešto malo više od 2000 kuna što je ispod granice siromaštva.

- Reformisti su u saborsku proceduru uputili Interpelaciju kojom se od Vlade i Sabora zahtjeva da se zakonski onemogući ovakva praksa poslodavaca - naglasila je Martinčević.

- Politika je put, ne samo u Hrvatskoj već u svim suvremenim demokracijama, i to jedini put do mjesta na kojima se odlučuje. Sve odluke koje se upravo na tim mjestima donose, nisu neka imaginarna i daleka politika već odluke koje utječu na naš svakodnevni život, odluke koje se odnose na mjesta gdje radimo, koliko zarađujemo, gdje nam djeca idu u škole i vrtiće, kako su nam uređena mjesta gdje živimo i sve ostalo što je u našim životima važno. Koliko su žene manje prisutne na mjestima gdje se odlučuje, toliko je i utjecaj na odluke koje se donose manji – istaknula je Martinčević.

Upravo iz tog razloga, Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Reformista Varaždin, koja je ujedno bila i moderator ovog Okruglog stola, pozvala je još jednom sve žene da se aktivnije uključe ne samo u politiku već i u sve sektore koji su važni za razvoj našeg društva i bolju kvalitetu života.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci