Vijesti / Politika

O PRESUDI Čehok: Argumentima kao i sud branio sam ZDS, a prozvali me desničarem

O PRESUDI Čehok: Argumentima kao i sud branio sam ZDS, a prozvali me desničarem

Marko Perković Thompson oslobođen je optužbi za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič 'Za dom spremni' tijekom izvođenja pjesme 'Bojna Čavoglave' na koncertu održanom u Slunju u kolovozu prošle godine na proslavi obljetnice akcije 'Oluja'. Odlučio je tako Prekršajni sud u Slunju, javlja N1.

Thompson nije poticao mržnju pokličem 'Za dom spremni', a čitajući obrazloženje presude, sutkinja je navela da je poklič 'ZDS' sastavni dio stihova njegove pjesme 'Bojna Čavoglave' koju je Thompson sam napisao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nije dokazano da je počinio prekršajno djelo kako mu se stavlja na teret - kazala je sutkinja ističući da je tijekom nastupa na slunjskom stadionu Thompson pjesmu 'Bojna Čavoglave' pjevao upravo onako kako je snimljena na više nosača zvuka te da je to utvrđeno pregledom snimki s nastupa koji se 5. kolovoza 2017. održao u Slunju.

- Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uzrujavali građani i nije dokazano poticanje na mržnju te ga je sud oslobodio optužbe - kazala je sutkinja, piše N1.

Pjevačev odvjetnik Davorin Karačić kazao je da je očekivao oslobađajuću presudu.

Poklič 'ZDS' nije sporan, kako je kazao novinarima, ako se ne koristi u kontekstu raspirivanja nacionalizma i veličanja NDH, a što nije bio slučaj u predmetu koji je zastupao na sudu.

- U Thompsonovoj pjesmi to je bio izraz bunta u ratu i poklič za plašenje neprijatelja. Ovaj nema nikave veze s onim koji veliča NDH - kazao je.

- Riječ je o simbolici koja se ne može isključivo vezati za nešto, poklič potječe iz povijesti, ali kada su ga za vrijeme rata koristili branitelji nije se povezivao s nikakvim zločinom niti s NDH - dodao je odvjetnik.

Presudu komentirao i gradonačelnik Čehok

Presudu je na svom Facebook profilu komentirao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Istom argumentacijom sam odgovorio svima koji su htjeli zabraniti ili prekinuti koncert u studenom. Proglašen sam desničarem i to od likova koji su ljevičari samo po tome što su levaki, ideološki - napisao je.

Na naš upit na koga točno misli da je želio zabraniti ili prekinuti koncert, gradonačelnik je kratko odgovorio:

- Sve što sam napisao je istina, nemam više nikakvih potreba komentirati. Mislio sam, između ostalog, i na neke vama kao mediju bliske osobe, čitajte malo tko je što napisao. Neki su rekli da će čim počnu 'Bojna Čavoglave' pokušati prekinuti koncert - odgovorio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci