Vijesti / Politika

Novi Marof izglasao 'razvojni' proračun težak skoro 60 milijuna kuna

Novi Marof izglasao 'razvojni' proračun težak skoro 60 milijuna kuna

Grad Novi Marof, glasovima većine vijećnika na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, dobio je proračun za iduću godinu u rekordnom iznosu od gotovo 60 milijuna kuna.

Kako ga je okarakterizirao njegov predlagatelj i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, proračun je razvojan što dokazuju mnogi programi i projekti koje sadrži. Na prihodovnoj strani proračun je predviđen na razini ove godine, a prema napucima Ministarstva financija, dok se značajan dio prihoda očekuje od pomoći s nacionalne razine te fondova s obzirom da su pripremljeni projekti koji će se u narednoj godini kandidirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Što se tiče velikih projekata svakako treba istaknuti 14 milijuna kuna za sanaciju deponija otpada te još 2,2 milijuna kuna za projekt reciklažnog dvorišta. Sredstva za sanaciju otpada osigurala bi se preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i 80 posto troškova reciklažnog dvorišta dok će preostalih 20 posto osigurati Grad iz svojih sredstava – pojasnio je prilikom predstavljanja proračuna gradonačelnik Jenkač.

Nadalje, u proračun je uvršten i iznos od 700 tisuća kuna iz Ministarstva kulture za nastavak obnove utvrde Grebengrad. Valja istaknuti i projektiranje javne rasvjeta u centru Novog Marofa u iznosu od 800 tisuća kuna gdje se očekuje sufinanciranje Fonda u iznosu od 40 posto. U proračunu se nalazi i projekt javne rasvjete odnosno zamjena sadašnjih rasvjetnih tijela LED rasvjetom po ESCO modelu vrijedan 8 milijuna kuna. Radi se o rasvjeti na području cijelog Novog Marofa.

– Posebno moram istaknuti projekt dogradnje dječjeg vrtića od 8,3 milijuna kuna. Projekt će se prijaviti na Mjere 7.4 ruralnog razvoja. Oko 3 milijuna kuna vrijedna je rekonstrukcija ulica Otona Ivekovića i Nikole Šubića Zrinskog. Riječ je o projektima koji će podići standard života u našem Novom Marofu – naglasio je Jenkač.

Što se tiče kanalizacije planiraju se radovi vrijedni 8 milijuna kuna u Gornjem Makojišću i naselju Grana. Od tog iznosa 10 posto sufinancira Grad, a ostatak Hrvatske vode. Predviđen je i početak projektiranja Aglomeracije, zatim uređenje pet nerazvrstanih cesta na području grada, uređenje županijskih cesta s pješačkim stazama, kandidatura na natječaj MUP-a za sigurnost cestovnog prometa, izmjene i dopune prostornog plana te uređenje drugih cestovnih pravaca za što je već postignut dogovor s Hrvatskim cestama.

– I u idućoj godini značajna sredstava u proračunu osigurana su za predškolski odgoj i obrazovanje odnosno 3,7 milijuna kuna za sufinanciranje vrtića te 760 tisuća kuna za ostale javne potrebe u školstvu. Što se tiče potreba u kulturi osigurano je 2 milijuna kuna iz čega se financira rad Pučkog otvorenog učilišta, Knjižnice te brojnih udruga. Vatrogasci će u idućoj godini dobiti 750 tisuća kuna, dok će se za sport osigurati 470 tisuća kuna – zaključio je Jenkač.

Osim proračuna koji je dobio 'zeleno svjetlo' Gradskog vijeća, prihvaćeno je i izvješće gradonačelnika Jenkača za prvu polovicu ove godine. Ono što svakako treba istaknuti da je u prvih šest mjeseci značajno smanjen manjak i sada iznosi nešto više od 200 tisuća kuna. Naime, u prvih šest mjeseci višak prihoda iznosio je gotovo dva milijuna kuna. Ovakvim financijskim poslovanjem i prije svega štednjom, ali i povećanjem prihoda, gotovo je potpuno saniran manjak koje je ova gradska vlast naslijedila iz prijašnjih godina.

Od većih projekta i pripremnih poslova gradonačelnik Jenkač u izvješću je istaknuo javnu rasvjetu, radove na projektiranju istočne obilaznice i povećanje sigurnosti u prometu rješavanjem brojnih problema. Tu je i rješavanje problematike vodoopskrbe, a podsjetio je i na dovršetak vodovoda Ključ-Oštrice, pripremu sanacije odlagališta, reciklažnog dvorišta, kao i izradu plana gospodarenja otpadom. Radilo se na pripremi neophodne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića, uređenju društvenih domova, izgradnji igrališta, zaštiti spomenika kulture. Veliki posao obavljen je na pripremi projekata financiranih iz EU fondova, zatim Aglomeraciji te uređenju željezničkog kolodvora.

– Ono što veseli svakako je činjenica da je došlo do velikog smanjenja broja nezaposlenih na području Novog Marofa. Veliki dio svojih aktivnosti usmjerili smo upravo na stvaranje povoljnog okruženja za naše postojeće, ali i za potencijalne nove investitore. Značajno smanjenje broja nezaposlenih u Novom Marofu potvrđuje da smo na pravom putu – završio je Jenkač.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci