Vijesti / Politika

Na aktualcu Županijske skupštine o besplatnim udžbenicima i migrantima

Na aktualcu Županijske skupštine o besplatnim udžbenicima i migrantima

U sklopu Aktualnog sata sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije riječi je bilo o besplatnim udžbenicima, demografskoj slici županije i mnogim drugim temama.

Kao što je to i uobičajeno u ovom mandatu, najviše su pitanja županu Predragu Štromaru i njegovim zamjenicima u sklopu Aktualnog sata sjednice Županijske skupštine postavili županijski vijećnici HDZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vijećnik Josip Krtanjek postavio je tako pitanje vezano uz projekt besplatnih udžbenika za osnovnoškolce koji provodi županija naglasivši da je županija osigurala djeci samo udžbenike iz redovnih predmeta vrijedne tristotinjak kuna dok roditelji moraju potrošiti šestotinjak kuna na udžbenike iz izbornih predmeta, radne bilježnice i ostali pribor.

- Naš projekt zove se projekt besplatnih udžbenika i svi udžbenici u koje se ne piše, pa čak i dio onih u koje se piše su za svakog učenika besplatni. Radne bilježnice i ostali pribor nisu besplatni i nikad nismo rekli da će biti besplatni. Ovaj projekt koji provodimo je sjajan i roditelji su jako zadovoljni. Mi možemo obećati samo da ćemo taj projekt u budućnosti nastaviti unaprijeđivati - odgovorio mu je župan Štromar.

Pitanje iz domene školstva postavio mu je i vijećnik Anđelko Stričak koji je, konstatiravši da je u odnosu na 2012. godinu Varaždinska županija u prve razrede osnovnih škola upisala šestotinjak učenika manje, pitao župana što Varaždinska županija čini da se popravi demografska slika županije.

- Istina je da imamo manje učenika i puno je razloga zašto je to tako. Prije svega, manje djece se rađalo i gospodarska kriza je tu sigurno imala utjecaja. Županija puno ulaže u to da se promijeni demografska slika, pogotovo u ruralnim dijelovima županije. Popravili smo komunalnu infrastrukturu, rekonstruirali, dogradili i izgradili škole i školske sportske dvorane kako bismo žiteljima tih dijelova županije omogućili da njihova djeca idu u dobre škole i da oni sami mogu brzo doći do glavnih županijskih središta na posao - poručio je župan.

Josip Križanić (HDZ) pitao je pak župana hoće li doista, kako pišu mediji, Varaždin biti jedino od prihvatnih središta za migrante ako dođe do njihovog većeg priljeva u Hrvatsku i ako hoće, ima li na području Varaždina i Varaždinske županije adekvatnog prostora za smještanje izbjeglica.

- Kvota migranata koje je Hrvatska dužna zbrinuti je definirana u dogovoru s Europskom unijom i što se tiče te kvote, Varaždin nije predviđen kao prihvatno središte. No, u slučaju da se dogodi da dođe veći val izbjeglica, moramo biti spremni i u kontaktu smo s Društvom Crvenog križa po tom pitanju. EU će osigurati novac za zbrinjavanje izbjeglica iz kvote koja je predviđena s njima, a ovo o čemu mi pričamo je ekstremna i nepredviđena situacija u kojoj smo, barem za sada, prepušteni sami sebi. Hrvatska za sada nije zanimljiva migrantima kao tranzitni pravac, no to se može promijeniti i mi moramo biti spremni. Kao što ste i sami rekli, tim ljudima, izbjeglicama, moramo pomoći i pomoći ćemo im ako to bude potrebno - poručio je Štromar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci