Vijesti / Politika

MINISTARSTVO ODOBRILO Za adaptaciju nove zgrade gradske knjižnice milijun kuna!

MINISTARSTVO ODOBRILO Za adaptaciju nove zgrade gradske knjižnice milijun kuna!

Ministarstvo kulture odobrilo je Gradu Varaždinu milijun kuna za adaptaciju i uređenje zgrade za gradsku knjižnicu. Podatak je to objavljen na stranicama Ministarstva kulture i sukladno je obećanju koje je ministrica Nina Obuljen Koržinek dala Gradu kada je razmatrano da Grad kupi zgradu bivše robne kuće Varteks za potrebe knjižnice.

> VIJEĆE POTVRDILO Grad kupuje Varteksovu robnu kuću za 11,6 milijuna kuna!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Milijun kuna za adaptaciju i uređenje je država odobrila, no kupoprodaja zgrade još nije finalizirana. Prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Malenice, i taj bi dio trebao uskoro biti riješen, pitanje je dana odnosno tjedna.

Podsjetimo, Gradsko vijeće je donijelo odluku da Grad za kupnju te nekretnine podigne kredit od 11,6 milijuna kuna, na deset godina, uz kamatnu stopu od 2,5 posto.

- Ono što trenutno radimo je završavamo projektni zadatak za knjižnicu i odmah nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji, koji slijedi uskoro, idemo u nabavu dokumentacije za glavni projekt koji će nam dati i finalni troškovnik te ćemo sukladno njemu projekt opet prijaviti Ministarstvu - najavila je Malenica.

Bilo je dosta prijepora oko kupnje bivše Varteksove robne kuće, i oni su počeli još u vrijeme kad je gradonačelnik bio Goran Habuš i kad je Grad namjeravao tu zgradu kupiti za potrebe Gradskog muzeja Varaždin.

S promjenom vlasti promijenile su se i ideje pa je tako odlučeno da se u tu zgradu smjesti Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović, koja trenutno djeluje u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Na ostale dvije lokacije - na Banfici i u vili Bedeković - knjižnica bi i dalje ostala djelovati kao i dosad.

Kako je bilo najavljivano, na novoj lokaciji knjižnica bi dobila ne samo više prostora za pohranu građe, nego i dodatne sadržaje poput multimedijalne dvorane, postojala bi mogućnost održavanja prigodnih izložbi, glazbenih slušaonica i slično.

Prostori u prizemlju i dalje će se iznajmljivati, čime bi se pokrivali režijski troškovi Gradske knjižice, bilo je rečeno.

- Veseli me to da ćemo imati knjižnicu u centru grada jer nam baš fali jedan takav društveni prostor u koji možemo ući, pročitati knjigu bez da moramo naručiti piće. I neće knjižnica oživjeti centar, centar će oživjeti ljudi kojima ćemo dati kontinuirane kvalitetne sadržaje u prostorima kakve zaslužujemo u stoljeću u kojemu živimo. Zgrade su tu da se koriste, a ne samo gledaju - iznijela je svoje viđenje važnosti knjižnice u samome središtu Varaždina.

Spomenimo da je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva i drugim institucijama s našega područja.

Državni arhiv tako je dobio 200.000 kuna za izradu dokumentacije i 25.000 kuna za nabavu informatičke opreme.

Gradskom muzeju Varaždin odobreno je 150.000 kuna za uređenje i opremanje muzeja i 15.000 kuna za nabavu informatičke opreme.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobio je 350.000 kuna za investicijsko održavanje i opremanje.

Dvoru Trakošćan odobreno je 700.000 kuna za obnova kompleksa dvorca.

Grad Ivanec dobio je 800.000 kuna za izgradnju muzeja planinarstva.

Gradska knjižnica Gustav Krklec Ivanec dobila je 15.000 kuna za nabavu opreme i 5.000 kuna za nabavu informatičke opreme.

Gradska knjižnica Mladen Kerstner Ludbreg dobila je 10.000 kuna za nabavu informatičke opreme.

Gradska knjižnica Ivana Belostenca Lepoglava dobila je 15.000 kuna za uređenje i opremanje knjižnice.

Pučko otvoreno učilište Novi Marof dobilo je 100.000 kuna za opremanje kino-dvorane.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice dobio je 7.000 kuna za nabavu informatičke opreme.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci