Vijesti / Politika

MDS protiv vraćanja centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin

MDS protiv vraćanja centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin

Međimurski demokratski savez protivi se prijedlogu Varaždinske županije da se centar Hrvatske radio televizije vrati iz Čakovca u Varaždin.

>>> ŽUPAN ČAČIĆ traži vraćanje centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije župan Radimir Čačić najavio je povratak centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin. On je tom prilikom izjavio da je o tome već razgovarao s upravom javne radiotelevizije i da je prostor od oko 200 četvornih metara osiguran.

Centar HRT-a Čakovec i Varaždin (kako mu je službeni naziv) u Čakovcu otvoren je 26. ožujka 2015. godine u sklopu tadašnje reorganizacije HRT-a. Spojeni su nekadašnji studiji Čakovec i Varaždin, a Centar je preuzeo proizvodnju programa s područja pet županija sjeverozapadne Hrvatske.

Centar je smješten u bivšoj vojarni u Čakovcu i jedan je od najmodernijih televizijskih centara u Hrvatskoj. Radovi na prenamjeni zgrade Tehnološko-inovacijskog centra, koji je HRT-u ustupila Međimurska županija, trajali su dva mjeseca. Emitiranje televizijskog programa iz novog Centra započelo je 29. prosinca 2014., a program se proizvodi na najsuvremenijoj digitalnoj opremi.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin jer je iz gore navedenih činjenica vidljivo da nema racionalnih razloga za vraćanje Centra HRT-a u Varaždin. U otvaranje Centra su do sada uložena velika sredstva, oformljen je tim koji profesionalno obavlja zadaće javne televizije, uspostavljena je odlična suradnja sa lokalnom zajednicom i korisno su iskorišteni prostorni resursi bivše vojarne u Čakovcu.

MDS se protivi vraćanju Centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin jer je formiranje Centra bio jedan od rijetkih primjera smještaja sjedišta neke od državnih institucija u Međimursku županiju, a proteklih godina bili smo svjedoci inicijativa za preseljenjem sjedišta i uprava državnih ustanova iz Čakovca u Varaždin; od općinskih sudova do policije i bolnice.

Takve inicijative bile su i razlog donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije 2013., na prijedlog MDS-a, u Skupštini Međimurske županije, u kojoj je izričito navedeno: "Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedi ta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin." Srećom su, do danas, takve inicijative zaustavljene i zbog toga se protivimo vraćanju ovog Centra iz Čakovca u Varaždin, jer bi to mogao biti prvi korak ka vraćanju iste politike.

Naša zabrinutost je tim veća to što u današnjoj političkoj stvarnosti koja se svodi na očuvanje vlasti po svaku cijenu i skupo se plaća svaka ruka koja daje podršku, jača uloga različitih lobija na štetu racionalnosti, pravednosti i ravnopravnosti na svim razinama, pa tako i onoj regionalnoj. Ukoliko će se razvoj županija temeljiti na utjecaju različitih lobija, male županije kao što je Međimurje, bit će osuđene na životarenje i zaostajanje u razvoju.

Priopćenje potpisuje Željko Pavlic, predsjednik MDS-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci