Vijesti / Politika

Križanić i Stričak: 'Župan Štromar radi sve da se ne gradi ništa'

Križanić i Stričak: 'Župan Štromar radi sve da se ne gradi ništa'

Danas je u prostorijama varaždinskog HDZ-a sazvana konferencija za novinare na kojoj su se saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić dotaknuli teme nadgradnje Opće bolnice Varaždin, točnije izgradnje kirurgije.

To je bila reakcija na radni sastanak župana Predraga Štromara i ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića, na kojem su oni iznjeli planove za razvoj bolnice i istaknuli ulaganja u iznosu od 320 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Štromar je stalno gurao razvoj bolnice po JPP-u, a sad je i on od njega odustao. Sram me, kao liječnika i čovjeka, kad vidim kako izgleda varaždinska bolnica. Isključivu odgovornost zašto Opća bolnica nije dogradila kirurgiju, dnevnu bolnicu i hitni prijem snosi župan Predrag Štromar - kazao je Križanić na početku izlaganja.

Sporazumi bez rezltata

Nakon takvog uvoda iznio je kronologiju ugovora prema kojima se bolnica trebala dograđivati, no ni jedan od tih ugovora nije zaživio.

Krenuo je od sporazuma iz 2009. koji su potpisali tadašnji župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, ministar zdravstva Darko Milinović i Opća bolnica koju je zastupao Ivan Herman. Prema tom sporazumu treba kirurgija je trebala biti dograđena i adaptirana u vrijednosti od 110 milijuna kuna.

- Od 2009. do 2013. godine to se trebalo provesti. Imali smo građevinsku dozvolu i trebalo je krenuti u izgradnju, no župan Štromar ovaj sporazum nije implementirao i bolnica se zbog njega nije dogradila - kazao je Križanić.

Potom se dotakao ugovora o javno-privatnom partnerstvu koji datira na 2014. godinu. Tu su dogovarali Varaždinska županija, Opća bolnica Varaždin, CEI-a i Ministarstva zdravstva, a iznosio je 370 milijuna kuna.

- CEI je 2015. proveo postupak javne nabave te je taj postupak završio poništenjem postupka nadogradnje Opće bolnice zbog potrebe da se izgradanja uskladi s novo usvojenim propisima. Tijekom 2016. CEI i Varaždinska županija predložili su ministarstvu pokretanje novog postupka, no s bitnim izmjenama. Predlagala se izgradnja novog objekta na drugoj čestici, privatnom partneru nametnuli su izgradnju kompletne projektne dokumentacije za izgradnju zgrade kirurgije. Učinili su sve samo da ne prođe - kazao je Križanić.

Bez prijavljenih projekata

Nastavio je kako su u 2016. ministar Nakić, Stričak, župan Štromar i on dogovarali razvoj bolnice u vrijednosti od 211 milijuna kune i trebalo je napraviti projektnu dokumentaciju da se sve pokrene.

- Župan radi sve da to da se ne gradi ništa, čim čim gore, tim tim bolje. Zašto danas nemamo jasnu strategiju, zašto se stalno mijenjaju lokacije, namjena, svrha? Sve mijenjamo samo da se ne krene u realizaciju. Zašto danas nema prijavljenih projekata i potpisanih ugovora, kao što su to potpisale bolnice iz okruženja? - pitao je Križanić.

Pozvao je župana Štromara neka im ne odmaže u nastojanju da učine nešto za varaždinsku bolnicu.

Anđelko Stričak kao zaključak je naveo kako su sve Vlade dosad imale volje i želje da se zdravstvo u Varaždinskoj županiji digne na višu razinu i da se izgrade potrebni objekti, no, dodao je, da je sve to nemoguće kad nema sudionika.

- Očekujemo da će napokon na dužnost župana doći sposobna osoba, a to je svakako Alen Runac, i tad nema nikakvih razloga da se projekti ne ostvare.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci