Vijesti / Politika

Još jedan rebalans: Nema više smeća u proračunu, ali kiosk se ipak provukao

Još jedan rebalans: Nema više smeća u proračunu, ali kiosk se ipak provukao

Varaždinski gradski vijećnici s 18 glasova podrške izglasali su još jedan rebalans proračuna aktualne gradske vlasti.

Budući da je rebalans na prošloj sjednici 'pao' iz razloga što vijećnici nisu bili spremni prihvatiti prijedlog gradonačelnika Gorana Habuša o zaduživanju Grada za 70 milijuna kuna kako bi se riješio problem baliranog otpada, ovoga puta je ta stavka izostavljena iz rebalansa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nema više smeća u proračunu. Ono što je bilo sporno smo izostavili pa molim vijećnike da ovakav rebalans prihvate jer su njime obuhvaćene mnoge druge bitne stavke - apelirao je uvodno Habuš.

Neke od tih stavaka odnose se na sredstva za pomoćnike u nastavi, sredstva namijenjena sportskim udrugama, pa sredstva za projekt 'Živjeti z Dravo-om'...

Međutim, u proračunu se opet našao sporni 'kiosk', objekt kod Studentskog doma, kojeg je Grad platio 115.000 kuna.

Podsjetimo, gradonačelnik je najprije sa Zlatnim zrnom bio sklopio kupoprodajni ugovor, a tek potom tražio da Gradsko vijeće odobri sredstva za njegovu kupnju.

Kako prethodni rebalansi nisu prolazili upravo zbog te sporne transakcije, ali i načina na koji je provedena, Habuš je prije nekoliko sjednica i tu stavku maknuo iz tadašnjeg rebalansa kako bi ga vijećnici prihvatili.

Međutim, uslijedila je ovrha Zlatnog zrna. Tvrtka je u međuvremenu svoje naplatila temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora.

Vijećnici Željko Bunić iz HSLS-a i nezavisni Zlatan Avar stoga su podnijeli 'satirični' amandman u kojem su tražili da se Zlatnom zrnu isplati - subvencija!

- Nije problem pogriješiti. Ako priznate grešku, ja ću podržati rebalans - poručio je Bunić Habušu.

Habuš je odgovorio kako obveza prema Zlatnom zrnu proizlazi iz ugovora kojeg je potpisao njegov prethodnik.

- Mogli smo tih 115.000 'sakriti' pa platiti iz proračunske pričuve. Ali to je prošlo svršeno vrijeme. Ovaj amandman ne možemo prihvatiti. Znam na što dečki ovom 'satirom' ciljaju, ali to nije točno. Nismo željeli pomoći Zlatnom zrnu. To je bila zakonska obveza - odgovorio je Habuš.

Bunić je replicirao da se ta zakonska obveza odnosi na povećanje vrijednosti nekretnine po isteku prava građenja kada je na njoj zgrada.

- Ako je ovaj kiosk zgrada, onda je ne znam što je zgrada - zaključio je Bunić.

Ladislav Ilčić pitao je nije li se, čisto radi digniteta Vijeća, ta transakcija mogla drugačije nazvati, primjerice nekim oblikom naknade, a ne da je se naziva kupnjom kioska.

- Osim toga, već prije je prihvaćen amandman Krunoslava Bureka da se tih 115.000 kuna prenamjeni za dječji vrtić, pa ne znam otkud sad taj novi novac? - čudio se Ilčić, pitajući i je li postojala mogućnost žalbe na ovrhu.

Kod glasovanja rebalans proračuna nije podržao jedino nezavisni vijećnik Zlatan Avar, dok su HSLS-ovi vijećnici Željko Bunić i Miodrag Pap bili suzdržani.

Vijećnici HDZ-a također su podržali rebalans.

- I to iz razloga da ne trpe korisnici, iako smo nezadovoljni manipulacijama oko kioska, za što smo već glasali protiv - obrazložio je Anđelko Koprek.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci