Vijesti / Politika

IZBORI: POZITIVNA SPIRALA Liga za Varaždin predstavila gospodarski program

IZBORI: POZITIVNA SPIRALA Liga za Varaždin predstavila gospodarski program

Liga za Varaždin predstavila je danas jednu točku svog programa 'Varaždin na kvadrat'. Kako je kazao predsjednik Lige za Varaždin i kandidat za gradonačelnika Vlado Sevšek, predstavili su najbitniju točku – gospodarstvo.

O gospodarskom planu za Varaždin govorio je, uz Sevšeka, i član upravnog Odbora Lige za Varaždin Davor Patafta. Potonji je fokus stavio na gospodarske projekte, dok je Sevšek govorio o reorganizaiji i djelovanju gradske administracije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sintagma kojom su nazvali gospodarski program bila je 'pozitivna spirala', koja označava smanjenje opterećenja za građane i poduzetnike, a s druge strane povećanje nihovih prihoda.

- Temeljna pretpostavka razvoja gospodarstva je preustroj funkcioniranja gradske uprave i službi. Tu namjeravam poduzeti niz mjera i promjena – kazao je Sevšek.

Deset točaka

Sevšek je svoje viđenje preustroja gradske uprave i gradskih službi formulirao u deset točaka.

Prva od njih je uspostava informatičkog sustava koji bi građanima u svakom trenu pokazao kakav je status zahtjeva ili upita koji su poslali prema gradskoj upravi.

Kao drugu točku naveo je obvezu odgovora gradske uprave na bilo koji upit koji im upute građani ili poduzetnici. Treću točku nazvao je revolucionarno.

- Planiramo uvesti snimanje razgovora gradskih službenika. Takva praksa postoji diljem Europe, a dokazano je da utječe na efikasnost službi, građani su zadovoljniji, dok su službenici pristojniji – dodao je Sevšek.

Besplatni internet

Uveo bi i nagrađivnaje službenika prema rezultatima rada, sve gradske službe ujedinio bi na jednom mjestu, kako građani ne bi morali 'lutati' dok nešto rješavaju, ukinuo bi izmišljena radna mjesta u gradskim službama, racionalizirao bi broj zaposlenih, uveo obvezu dnevnih izvještaja o obavljenom poslu.

Također, za predaju zahtjeva građani i poduzetnici više ne bi morali 'nahodavati', već bi sve bilo moguće riješiti elektronskim putem.

Uz sve to, planiraju uvesti i besplatni Internet diljem grada.

- U centar grada i na svim javnim, otvorenim površinama te osnovnim školama uvest ću besplatni bežični Internet – kazao je Sevšek.

Manji prirez

O samim planovima za gospodarski rast govorio je Davor Patafta.

Kazao je kako će u naredne četiri godine ostvariti investicije vrijedne 700 milijuna kuna ulaganja.

- Podići ćemo cjelovitu gospodarsku aktivnost koja će rezultirati većim prihodima po osnovi poreza na dohodak u iznosu od najmanje 25 milijuna kuna godišnje – kazao je Patafta.

Dodao je kako će smanjiti prirez za 10 posto, što će građanim povećati primanja za minimalno 5 milijuna kuna.

- Rast primanja višestruko će povećati prihode gradskog proračuna po osnovi prihoda poreza na dohodak – kazao je Patafta.

Zona Brezje

Do promjena će doći i na području komunalnog doprinosa koji će, kazao je Patafta, učiniti stimulativnijim za investitore. Povećanje gospodarskih aktivnosti posljedično će dovesti do povećanja cjelokupnog prihoda u gradskom proračunu.

Govorio je i o Gospodarskoj zoni 'Brezje' te istaknuo kako se ta zona prostire na 900 tisuća metara kvadratnih, no postoji opasnost da Grad ostane bez tog područja.

- Na tom području moraju se izgraditi bar dvije tvornice, inače Varaždinu prijeti oduzimanje tog vrijednog zemljišta i ogromni gubici – dodao je.

Dodao je i kako će dio njihovog programa biti usmjeren i na poduzetnike početnike pa će tako formirati posebni fond za njih.

Proaktivnost umjesto inertnosti

Dotakao se i teme gradske imovine, koja po njemu sad vrijedi oko milijardu kuna, a učinkovitim upravljanjem vrijednost bi se podigla za nekoliko stotina milijuna kuna.

- Sadašnju inertnost za investitore pretvorit ćemo u proaktivnost glede privlačenja investicija – zaključio je Patafta.

Sevšek je kazao kako će sljedeći tjedan objaviti i imena kandidata za zamjenike gradonačelnika te je istaknuo kako će oni raditi besplatno, što će u četiri godine biti ušteda od 3 milijuna kuna.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci