Vijesti / Politika

HNS podnio amandmane na proračun Grada Varaždina za 2018. godinu

HNS podnio amandmane na proračun Grada Varaždina za 2018. godinu

HNS je podnio amandmane na prijedlog proračunskih dokumenata Grada Varaždina za 2018. godinu kojima bi se osigurala dodatna sredstva za nastavak projekata započetih u prošlom mandatu na zahtjev građana, kao i provedbu i realizaciju novih projekata, pripremila dokumentacija za energetsku obnovu bivšeg Centra Tomislav Špoljar putem natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj te izvršila isplata novčanih sredstava kao dara za svu djecu povodom Dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole.

Konkretno, predlaže se povećanje od 2 milijuna kuna za otkup nekretnina kojim bi se otkupilo zemljište za šetnicu pokraj 5. Osnovne škole čije uređenje su tražili sami građani. Bivša gradska vlast na čelu s HNS-om je, na traženje građana, pokrenula projekt uređenja, no za konačnu realizaciju potrebno je prvenstveno riješiti imovinsko-pravne odnose i za to osigurati adekvatna sredstva. Također, navedenim sredstvima je obuhvaćen otkup zemljišta u Črncu Biškupečkom s namjerom izgradnje ceste, koja bi ujedno služila i protiv poplava s kojima se često susreću građani Črnca i Brezja, a bila bi realizirana u suradnji s Hrvatskim vodama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za otkup zemljišta za šetnicu kod 5. OŠ i izgradnje ceste u Črncu sadašnja vlast predviđa tek 200.000,00 kuna što nipošto nije dovoljno za rješavanje potrebnih imovinsko-pravnih odnosa i nastavak projekata. HNS je, sukladno predloženom povećanju, pronašao pozicije u proračunu na kojima je moguće smanjiti sredstva i objasnio ih u svojim amandmanima. Nadamo se da će ostali vijećnici imati sluha za potrebe i želje građana, kao što je HNS uvijek imao – istaknuli su iz podružnice HNS-a Varaždin.

Iz HNS-a također predlažu da se u idućoj godini osiguraju sredstva u iznosu od 125.000,00 kuna za izradu projektne dokumentacije kojom bi se prijavio projekt energetske obnove bivšeg Centra Tomislav Špoljar na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj. Naime, na otvorenom natječaju Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora moguće je ostvariti bespovratna sredstva i do 85% što bi za Grad predstavljalo veliku uštedu ukoliko prihvati HNS-ov amandman. Za 2019. godinu treba povećati planirana sredstva za izvedbu radova na energetskoj obnovi navedene zgrade kojima bi se postiglo smanjenje potrošnje energenata i podigla kvaliteta tog objekta, što je veoma važno za sve udruge koje su korisnice prostora i njihove programe. Zbog navedenih povećanja u proračunu HNS je predvidio adekvatno smanjenje drugih pozicija.

Posljednjim amandmanom HNS apelira na sve sudionike Gradskog vijeća da se za iduću godinu osiguraju novčana sredstva za isplatu dara za svu djecu mlađu od 17 godina i koja navršavaju 17 godina u 2018.-oj, bez uvođenja najavljenog socijalnog cenzusa.

- HNS-u su građani uvijek na prvom mjestu, posebno oni najmlađi. Predlažemo da se povodom dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole u idućoj godini izvrši isplata dara za svu djecu u iznosu od 120,00 kuna po djetetu, ne uvodeći socijalni cenzus, kojeg zagovara aktualni gradonačelnik, ili bilo koju drugu kategoriju. Sva djeca su jednako važna! – poručuju iz HNS-a.

HNS smatra da su svojim prijedlozima u podnesenim amandmanima zastupali realna stajališta te duboko vjeruje da će isti biti prihvaćeni upravo zbog građana kao najveće vrijednosti ovog Grada i njihovih potreba. Ukoliko amandmani neće naići na prihvaćanje, HNS će iskoristiti pravo na suzdržan glas za Proračun koji kao takav ima važne nedostatke.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci