Vijesti / Politika

HDZ i HNS postavili svoje ljude na čelo državnih tvrtki, u HŽ se ugurao i Čačić

HDZ i HNS postavili svoje ljude na čelo državnih tvrtki, u HŽ se ugurao i Čačić

Vlada je predložila nadzornim odborima i skupštinama nekoliko državnih tvrtki da imenuju direktore, predsjednike i članove nadzornih odbora. U čak 14 državnih tvrtki, od ukupno 29 prijavljenih ljudi koji su prošle javne natječaje, čak 9 su članovi HDZ-a, a nešto manji broj, tri zaposlena, čine oni iz HNS-a, piše 24 sata.

Neke od najvećih i najvažnijih tvrtki će pasti u ruke HDZ-a, pa bi, primjerice direktor uprave Zračne luke Zadar postat će Josip Klišmanić, koji će na toj poziciji zamijeniti dosadašnju Irenu Ćosić.

Iako Klišmanić nema nikakvog iskustva u zrakoplovstvu, uspješno je dobio posao obzirom da javni natječaji za zračne luke u Zadru i Osijeku ove godine nisu tražili najmanje pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti, kao što je to slučaj kod zapošljavanja u zagrebačkoj, splitskoj i dubrovačkoj zračnoj luci.

HDZ će još svoje ljude imati i na čelu uprave Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, u upravi Agencije za podršku informacijskim sustavima i tehnologijama, te na čelu Hrvatskih željeznica.

Iako se u uvodu odluka navodi kako se imenovanja predlažu temeljem provedenih javnih natječaja, u pozadini se zapravo odlučuje na temelju političke pripadnosti i političkog dogovora HDZ-a i HNS-a po principu predsjednik Uprave je čovjek HDZ-a, a jedan član Uprave je izbor HNS-a.

U dogovor između dvije stranke koje čine Vladu se sa svojim kadrom ugurao još i Radimir Čačić, čiji je član stranke Nikola Ljuban imenovan u upravu Hrvatskih željeznica, a razlog tome je dogovor HDZ-a i Čačića koji na taj način želi osigurati provedbu projekta gradnje brze pruge od Čakovca do Zagreba, koju je Vlada nedavno uvrstila kao svoj strateški projekt, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci