Vijesti / Politika

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Novog Marofa

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Novog Marofa

Svečanom sjednicom u Kulturnom centru 'Ivan Rabuzin' obilježen je Dan Grada Novog Marofa. Bila je to prilika da se istakne postignuto u proteklih godinu dana u životu grada, ali i najave planovi za naredno razdoblje.

U svom govoru na svečanoj sjednici gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač, naglasio je da je prošla godina za Novi Marof bila najuspješnija u zadnjih deset godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U 2017. godini ostvaren je proračun od 20 milijuna kuna. Na području Novog Marofa je u godinu dana kroz fondove, ministarstva, javna poduzeća i druga ulaganja investirano gotovo 95 milijuna kuna. Zahvaljujući dobro uhodanoj praksi kvalitetnih prijava na natječaje, grad je dobio komunalnu i cestovnu infrastrukturu, uloženo je u škole, ishodila se dogradnja Dječjeg vrtića, gradi se desetljeće čekani Centar za socijalnu skrb te novi odjel za palijativnu skrb u novomarofskoj bolnici - samo je dio ostvarenog u proteklih godinu dana, a što je u svom govoru naglasio gradonačelnik.

U suradnji i koordinaciji s Fondom za zaštitu okoliša pripremana je projektna dokumentacija za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret. Novi Marof je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike prijavio Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u vrijednosti 2,9 milijuna kuna.

- Grad je kandidirao na natječaj projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića te mu je odobreno 6,7 milijuna kuna za taj projekt. Prošle je godine započela dugo očekivana izgradnja Centra za socijalnu skrb vrijedna 8,2 milijuna kuna, a čiji bi radovi trebali završiti u kolovozu ove godine. Značajna sredstva su uložena i u novomarofsko školstvo - pobrojao je kapitalne projekte Jenkač.

Jedan od najznačajnijih projekata koji se na području Grada Novog Marofa provode jest i projekt 'Izgradnja spojnog objekta između odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'.

Ukupna vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna, koje će u potpunosti bespovratno financirati EU fond za regionalni razvoj. Ujedno se i nastavlja Aglomeracija Novi Marof koju investira Varkom.

Ukupan investicijski paket planiran je u iznosu od 119 milijuna kuna. Tijekom 2017. godine intenzivirane su pripreme oko izgradnje Istočne obilaznice naselja Novi Marof, a čemu je uvelike pridonijela dobra suradnja s državnim i županijskim tijelima te institucijama.

- Cilj je ravnomjerno razviti Novi Marof u svim dijelovima od periferije do centra grada. Sve investicije vode u smjeru uređenja centra grada kao prepoznatljivog središta južnog dijela županije u kojem će htjeti živjeti mladi, ali i oni najstariji - zaključio je Jenkač te zahvalio svima, od suradnika u Gradu Novom Marofu, Varaždinskoj županiji te posebno Vladi RH-a i resornim ministarstvima koja prate Grad Novi Marof u projektima i investicijama.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, poručio je da je Novi Marof primjer dobre prakse jer se ulaže se u bolnicu, školstvo, socijalnu skrb, ceste, odvodnju. Dodao je i da se diljem cijele Varaždinske županije puno radi, da je cijelo područje veliko gradilište s investicijama od 1,5 milijardi kuna.

Da državna vlast planira i dalje investirati u Novi Marof potvrdio je i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver istaknuvši projekt istočne obilaznice grada vrijedan preko 90 milijuna kuna, koji će sigurno krenuti 2019. godine.

U ime načelnika i gradonačelnika obratio se načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, a nazočne su pozdravili i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak te državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop. Na svečanoj su sjednici bili i Davor Ivo Stier, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Izvršna vlast Grada Novog Marofa u svom radu ima veliku potporu u radu Gradskog vijeća. Predsjednik, Mladen Benjak, u svom je govoru naglasio da su sve važne odluke za život građana i razvoj gospodarstva Novog Marofa u Gradskom vijeću prihvaćene jednoglasno ili velikom većinom glasova.

- Tim odlukama definirani su razvojni pravci grada i stvoren okvir za realizaciju mnogih razvojnih programa, s područja društvenih djelatnosti i gospodarstva općenito - izjavio je Benjak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci