Vijesti / Politika

Epilog Avarove kaznene prijave: 'Termoplin će Gradu donirati milijun kuna'

Epilog Avarove kaznene prijave: 'Termoplin će Gradu donirati milijun kuna'

Kaznena prijava koju je u svibnju 2016. Zlatan Avar - tada gradski vijećnik, danas zamjenik gradonačelnika - podnio protiv Gorana Habuša, Ivana Topolnjaka i Nevenke Grbac zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju godine doživjela je nedavno svoj prvi dio epiloga - Županijsko državno odvjetništvo ju je odbacilo.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

Podsjetimo, Zlatan Avar je, temeljem dokumenata i svojih izračuna, došao do zaključka da je Termoplin oštetio gradski proračun za oko 1,5 milijuna kuna, naplaćujući račune za plin gradskim ustanovama prema većim jediničnim cijenama nego što je ugovoreno u postupku javne nabave. Avar je bio ustvrdio i da za ta povećanja nije postojala stvarna osnova, kao ni bilo kakva povezanost u odnosu na određene elemente na plinskome tržištu.

Zlatan Avar sada nakon svega nije želio komentirati odbacivanje kaznene prijave, kao ni iznijeti što će dalje osobno ili kao dio gradske vlasti uraditi po tome pitanju. Uputio nas je na gradonačelnika Ivana Čehoka.

- Niti sam vidio, niti bih komentirao samu prijavu, niti mogu komentirati odbačaj jer ga nisam vidio, dakle nisam upoznat. To je kazneno-procesni predmet u kojem se utvrđuje ima li svjesne i namjerne štete. Tako da ja nisam osoba niti je Grad kao institucija nadležan time se baviti. Ono što je meni bitno i što me obvezuje, i mene i Avara, i sve vijećnike pa i Nadzorni odbor, to je odluka Gradskoga vijeća. Vijeće je zatražilo da se utvrdi što se tu zapravo događalo i da se ta sredstva na neki način vrate u gradski proračun. Ta je odluka za nas obvezujuća - uvodno je rekao Čehok.

Dodao je da je zvao direktora Termoplina Ivana Topolnjaka posredstvom Nadzornog odbora, odnosno preko Josipa Drevena, člana Nadzornog odbora.

- Mi smo ovoga ponedjeljka dugo razgovarali i zaključili da je tu očigledno došlo do određenog nesporazuma. Dakle, kad je u pitanju ta promjenjiva cijena, javna nabava, plaćanje... I da se sad dalje ne ulazi u međusobne sporove, zaključili smo da će Grad zatražiti od Termoplina donaciju tih sredstava i da će onda Termoplin tu donaciju Gradu odobriti. Pa da se na taj način daljnja medijska polemika raščisti i da se mirno ti sporovi i nedoumice riješe - najavio je gradonačelnik.

Iako je u kaznenoj prijavi Avar naveo da je riječ o iznosu od milijun i pol kuna za koje je Grad navodno oštećen, Čehok najavljuje donaciju Termoplina Gradu Varaždinu u iznosu od milijun kuna.

- Mi ćemo sutra, u petak, Termoplinu uputiti taj dokument, vjerujem da u dva tjedna možemo očekivati ta sredstva - zaključio je Ivan Čehok.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci