Vijesti / Politika

Domoljubna najuvjerljivija u 9., Hrvatska raste pomela ostale u 3. jedinici

Domoljubna najuvjerljivija u 9., Hrvatska raste pomela ostale u 3. jedinici

Domoljubna koalicija pobijedila je u pet izbornih jedinica jednako kao i Hrvatska raste. Na izborima 2011. godine SDP je s partnerima bio pobjednik u čak osam izbornih jedinica, a HDZ u samo dvije.

HDZ je sa svojom koalicijom na ovogodišnjim izborima najuvjerljiviju pobjedu odnio u svojoj tradicionalnoj utvrdi – IX. izbornoj jedinici, i to s čak 49,56 posto (115.982 glasova), dok je Hrvatska raste pomela konkurenciju u III. izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko- zagorska županija) sa 49,15 posto glasova (101.594) prema podacima za 8 sati. Most je najviše osvojio u IX. izbornoj jedinici - 18,44 posto ili 45.151 glasova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na prošlim parlamentarnim izborima tadašnja Kukuriku koalicija bila je pobijedila gotovo u svim županijskim sjedištima i većim gradovima, no na ovim izborima HDZ i njegovi partneri preoteli su im polovicu gradova. Tako su iz "crvene" u "plavu" boju promijenili svoje dresove na ovim izborima Virovitica, Vukovar, Slavonski Brod, Velika Gorica, Karlovac, Zadar, Šibenik i Split.

Preferencijalno glasovanje, koje je jučer prvi put bilo u primjeni na izborima za Sabor, pomoglo je nekim kandidatima da izbore mandat iako su bili "nisko" na listama. HNS-ovci Anka Marak-Taritaš i Predrag ŠtromarIvan Kirin iz HSP-a AS, HDZ-ovac Dražen Barišić i čelnik Mosta Božo Petrov, zahvaljujući tome što su dobili više od 10 posto preferencijalnih glasova, tako su dobili saborski mandat, a što ne bi bio slučaj da se biralo po starim pravilima.

Glasači su svoje preferencijalne glasove na listama koje su prešle izborni prag uglavnom davali onima koji su bili prvi na listi pa su tako i čelnici dviju najvećih stranaka Tomislav Karamarko i Zoran Milanović na svojim listama pobrali najviše glasova, Milanović 55 posto, Karamarko 37 posto.

Podjela mandata prema rezultatima DIP-a od 7:30

I.: SDP-ova koalicija 7 mandata, HDZ-ova koalicija 4, Most 3

II.: HDZ-ova koalicija 6 mandata, SDP-ova koalicija 5, Most 2, Bandić 1

III: SDP-ova koalicija 8, HDZ-ova koalicija 4, Most 1, Reformisti 1

IV.: HDZ-ova koalicija 6, SDP-ova koalicija 5, HDSSB 2, Most 1

V.: HDZ-ova koalicija 8, SDP-ova koalicija 4, Most 2

VI.: SDP-ova koalicija 6, HDZ-ova koalicija 5, Most 2, Bandić 1

VII.: SDP-ova koalicija 6, HDZ-ova koalicija 5, Most 2, Živi zid 1

VIII.: SDP-ova koalicija 7, IDS 3, HDZ-ova koalicija 3, Most 1

IX.:  HDZ-ova koalicija 8, SDP-ova koalicija 4, Most 2

X.: HDZ-ova koalicija 7, SDP-ova koalicija 4, Most 3

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci