Četvorica župana zatražila hitan sastanak s premijerom i osnivanje Savjeta

Četvorica župana zatražila hitan sastanak s premijerom i osnivanje Savjeta

U Krapini je danas, 19. travnja, održan sastanak župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena i župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa.

Župani su istaknuli da od premijera Andreja Plenkovića traže što hitniji sastanak na kojem bi napokon dogovorili i riješili osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatske.

Domaćin, župan Kolar je istaknuo da je očekuju brzi poziv predsjednika Vlade na drugi sastanak koji je bio dogovoren za kraj veljače, odnosno početak ožujka.

- Iako je Vlada javno obznanila stav da prihvaćaju našu inicijativu za osnivanje Savjeta za razvoj središnje i sjeverne Hrvatske, kao i takav koncept, odluke još uvijek nema. Očekujemo velike i ozbiljne rezultate putem suradnje naših županija, ali u međuvremenu stojimo na takvim, 'običnim' stvarima. U Varaždinskoj županiji smo čak 20 puta povećali obim korištenja sredstava EU fondova u odnosu na prijašnje godine, ali nas to dovodi u strahovit problem da kapacitet za pokrivanje domicilne komponente ne postoji. Istovremeno, EU novac postoji i neiskorišteno će ostati najmanje dvije do tri milijarde eura. Vlada do danas nije donijela pravila igre i na taj način sprečava uzimanje EU novca - rekao je župan Čačić.

Napomenuo je da županije sjeverne i središnje Hrvatske svojim projektima nikome ne oduzimaju novac, nego doprinose razvoju i punjenju proračuna.

- To je važna tema o kojoj s ministricom Gabrijelom Žalac trebamo razgovarati prije sastanka s premijerom i ostalim ministrima. Na projektu brze pruge, koja je zajednički projekt, trenutno „stojimo“, jer ovog trenutka nema koordinacije između Ministarstva prometa i Ministarstva regionalnog razvoja, te kasnimo više od dva mjeseca - naveo je Čačić.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Novi nacrt zakona o sukobu interesta: ukida se većina novčanih kazni, radna skupina u šoku