Čehok: 'Uspoređivati Porcijunkulovo sa Špancirfestom potpuno je promašena tema'

Čehok: 'Uspoređivati Porcijunkulovo sa Špancirfestom potpuno je promašena tema'

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok na svom je Facebook profilu odgovorio na brojna pitanja, koja je, tvrdi, proteklih dana primio, a vezana su uz usporedbu dvaju festivala - Špancirfesta i Porcijunkulovog.

- Nisam htio odgovarati dok vam se svima ne slegne. Dakle, zasuli ste me pitanjima o usporedbama Špancira i Porcijunkulovoga. Meni je to potpuno promašena tema. Špancir je nastajao kao urbani ulični i trgovski festival, u kojem je najvažnije bilo imati što više ulične zabave, od performera, žonglera, glumaca, zabavljača, svirača, dakle od predstave na ulici do glumačke predstave ili pak koncerta uz piće ili druženje. Špancir nikada nije bio samo glazbeni fest! I nikada neće biti jer se to ne radi u središtu grada - istaknuo je Čehok.

Nakon Špancira, piše Čehok, cijela Hrvatska je započela s urbanim tradicijskim festivalima - srednjovjekovnim, renesansnim, mediteranskim...

- Hrvatska je krcata vitezovima, trubačima, galijotima, starim Rimljanima i Grkljanima, pa nas sad možda u Krapini dočekaju i neandertalci. I to je neizravna zasluga Špancira. Ali, shvatite, Špancir nikada neće biti glazbeni festival s dominantnim izborom 'kuruze', 'narodnjaka', 'hrvatskoga popa', jer jednostavno tako nije zamišljen - napisao je gradonačelnik.

- Mjeriti uspješnost festivala po tome je li na koncertu bilo 10.000 ili 15.000 ljudi jednako je glupo kao kada bismo kvalitetu utakmice mjerili po tome koliko je gledatelja. No, da na kraju najavim: vratit ćemo Špancir (već smo neke promjene uspjeli uvesti u praktički dva do tri dana) ne kakav je bio, jer bi to bila pogrešna koncepcija, ali bit će ponovo urbani festival u kojem će prvenstveno biti važno kako se provodimo na javnim prostorima umjesto kako se provodimo na jednom ili dva koncerta - zaključio je.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Dubrovčani zovu u pomoć: komunalni redari traže recept od Bandića za uvođenje reda na Stradunu