Vijesti / Politika

Piccola storia de grande amore

Piccola storia de grande amore

Ljubav

Malo je toga tako zabavnog u politici kao kad jedan na drugoga krenu dojučerašnji partneri, istomišljenici i borci za istu stvar. Evo, recimo, Hrast i HDZ.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjedništvo Hrasta svojedobno je optuživalo Ladislava Ilčića da je prekršio statut stranke kako bi mogao potpisati koalicijski sporazum s Tomislavom Karamarkom.

Čelnici tadašnjeg Saveza za Hrvatsku, iz čijeg je tabora prva violina Hrasta pohrlila u naručje Karamarkova i Brkićeva HDZ-a, nazivali su ga čovjekom deformiranog karaktera i 'klasičnom Karamarkovom špijunčinom'.

Ilčić je međutim slabo mario za to. Javno je izražavao zadovoljstvo što je njegova stranka postala dio Domoljubne koalicije, nalazeći upravo u HDZ-u strateškog i ideološki bliskog partnera koji će mu pomoći u ostvarivanju političkih ambicija na nacionalnoj razini.

Ništa manje oduševljen nije bio ni Tomislav Karamarko pa je tako šef Hrasta ubrzo postao njegova desna ruka u pregovorima o sastavljanju nove Vlade i neizostavna pratnja na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Činilo se tada kako ništa ne može poremetiti sreću zaljubljenih mladenaca.

Stvari su se u međuvremenu promijenile. Karamarko je ispao iz sedla, Brkić je spretno prilagodio jedra novim unutarstranačkim vjetrovima, a ljubavna strast utrnula je miljama daleko od bajkovitog (živjeli su sretno do smrti, ševili se k'o zečevi i izrodili mnogo djece) završetka.

Najpoželjnija udavača preko noći je tako postala amoralna frajla. Od mora ljubavi, kao što to pjesnik reče, ostala je samo sol. Nakon ostavke na mjesto savjetnika HDZ-ovog ministra Stiera, Ilčić je odjednom u istom tom HDZ-u prepoznao bulumentu nedosljednih i nevjerodostojnih lažljivaca koji misle jedno, govore drugo, a rade nešto sasvim treće.

'Recimo, oko kurikularne reforme nitko nije imao hrabrosti reći da ima nedostataka. Ili kad sam ja prokazao na nevladine udruge, nitko iz HDZ-a nije govorio o njihovu financiranju. Nužno je govoriti istinu i mi želimo formirati opciju koja neće zbog političkog korektivizma muljati i lagati', tumačio je Ilčić naprasni krah ljubavnog odnosa između Hrasta i HDZ-a.

'Da su nam se sviđali HDZ-ovi kandidati, podržali bismo ih, a što se tiče kandidata u Varaždinu, stranka koja se poziva na kršćanstvo ima kandidata koji živi na potpuno suprotan način.'

HDZ-ovci mu nisu ostali dužni. 'Gospodin Ilčić se očito probudio iz zimskog sna pa s jedne strane koristi benefite. Do jučer je bio savjetnik i uredno je primao plaću, a sad odjednom taj partnerski odnos zbog kojeg je i bio savjetnik nije vjerodostojan. Izgleda da su uvijek bolji ovi koji su nadridemokršćani, nadridomoljubi i nadrikatolici pa svima dociraju, ali to govori samo o njemu', opleo je po šefu Hrasta zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

'Kad nemate ideje i kvalitetu da napravite nešto za svoje sugrađane, tj. za boljitak sredine u kojoj živite tada se bavite demagogijom i prozivanjem političkih suparnika na osobnoj razini. S kandidatima koji u svojoj sredini ne prelaze izborni prag ne mislim dalje polemizirati', nadovezao se predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Ljubav je forma zaborava, kaže Richard Hell.

Politika je kurva, kaže narod.

Ljubav II.

Malo je toga tako gadljivog u politici kao kad zajedno, ruku pod ruku, u nove pobjede krenu zakleti oponenti, neistomišljenici s dijametralno suprotnih polova političkoga spektra i neprijatelji što su još jučer jedan drugoga mjerili preko nišana. Evo, recimo, SDP i Most.

'Niti oni vole nas niti mi volimo njih s obzirom na način na koji su strukturirani i što su do sada radili. Ulaziti u poslovni odnos s nekim tko ne želi raditi nema nikakvoga smisla', komentirao je svojedobno odnose s SDP-om prvi čovjek Mosta Božo Petrov.

'Joj, to su isto mustre, ta ekipa, godinu i pol dana ništa, apsolutno nikakve ideje. Ništa se nije dogodilo. Apsolutno ništa. Međutim, ta razina grandomanije, neznanja, neshvaćanja kako funkcionira država, ta dolina stručnjaka koja nam se tu prodaje za nekakvu pamet, to je strašno', uzvraćao je komplimente Zoran Milanović.

'Gospodin Milanović sam odabire svoj put. On je imao prilike četiri godine voditi državu, imao je jednu lijepu podršku u Saboru, četiri godine da pokaže što može odraditi. Nažalost, ta Vlada je proglašena najkatastrofalnijom Vladom, ne samo od njegovih oponenata, nego i od ekonomista. To je razlog zašto ne podržavamo Milanovića i SDP', mitraljirao je dalje neretvanski mladomisnik.

'Koja laž od početka, koja prevara. Ovo je čisti HDZ, onaj iz mandata od prije pet, šest godina. I nemojte se ustručavati da kažete Boži Petrovu što mislite o njemu kada ga vidite. Neću ni ja. Sutra ću mu reći u lice kada ga vidim da se srami i da je on za mene lažov i prevarant', sipao je žuč po Facebooku nekadašnji SDP-ov ministar Gordan Maras.

'Vađenje iz naftalina Stipe Gabrića Jambe nastavak je tragične politike koja je ovu zemlju koštala budućnosti. Njegov jedini zadatak bit će pljuvanje po Mostu i Boži Petrovu kojem Milanović ne može oprostiti jer je osujetio njegove namjere da raskoli Most podzemnim igrama', zagrmio je zatim i Petrovljev ministrant Nikola Grmoja.

'Ma Most je pojava koja će nestati za par godina ili prije. Dakle, potpuno će nestati jer tu nema ničega. Ne samo da to nisu borci za reforme, nego one reforme o kojima oni govore, treba to dobro poslušati, neće ih nikada provoditi. Ali to je sve ukazivalo na čistke, na otkaze, na smjenjivanje, a to je napravio prorok u svom Metkoviću, zar ne? Počistio sve ljude koje je prije njega zaposlio Jambo. To su njihove reforme', igrao se Vakule Zoran Milanović i prognozirao olujne i crne dane pred Mostom.

Činilo se tada kako baš ništa ne može pomiriti dvije zaraćene strane i natjerati ih da ponovno sjednu za isti stol.

Stvari su se u međuvremenu promijenile. Milanović je ispao iz sedla, Maras je spretno prilagodio jedra novim unutarstranačkim vjetrovima, a jedna neslućena iskra razbuktala je požar strasti između Mosta i SDP-a.

Amoralna frajla preko noći je tako postala poželjna predizborna udavača. Ljubav udari često, kao što to pjesnik reče, tamo gdje ne treba.

U kroničnom nedostatku vlastitih kvalitetnih rješenja, u predzadnjoj fazi identitetskog glavinjanja i posvemašnjeg propadanja, SDP će tako na predstojećim lokalnim izborima zdušno podržavati kandidate Mosta.

Tomislav Panenić u Vukovarsko-srijemskoj županiji zasad je najzvučnije ime, a u planu su još neke suradnje u drugim županijama. Daleko je maj.

Ljubav je najplemenitija slabost uma, kaže John Dryden. Politika je kurva, kaže narod.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci