Vijesti / Politika

Kako smo u konačnici saznali da Damir Habijan spava u pećini i pase travu

Kako smo u konačnici saznali da Damir Habijan spava u pećini i pase travu

Kada je Damir Habijan, na muku i zgražanje jednog sasvim respektabilnog dijela lokalnog HDZ-a, javno potvrdio kandidaturu za gradonačelnika, u čaršiji su se mogle čuti ocjene kako Varaždin već dugo nije imao tako pristojnog i odmjerenog kandidata.

Zaista, ne očekujete baš da bi netko koga je HDZ istaknuo kao kandidata mogao biti normalan, odmjeren, racionalan i pristojan. A Habijan se stvarno doimao takvim.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nečemu je, naravno, morala biti kvaka.

Onda smo saznali da Habijan živi jednim potpuno drugačijim načinom života. Što bi to međutim trebalo značiti? Spava li u pećini? Pase li travu? Ili jede muslimansku djecu?

Ne, kako je pojasnio Ladislav Ilčić, jedan od njegovih protukandidata na predstojećim lokalnim izborima, Habijan ne živi demokršćanske vrijednosti.

Mogli bismo se sad napraviti blesavi i zapitati se o kojim je to točno demokršćanskim vrijednostima govorio Ilčić. Jer ako je suditi po javnim istupima članova Hrasta, demokršćanske vrijednosti su homofobija, netolerancija, iracionalnost, neprijateljska nastrojenost prema slobodarskom duhu, prezir prema ženama, agresivno nametanje vlastitoga stava i neprihvaćanje bilo kakve različitosti.

Gebis

Nakon što se tijekom prošle godine konačno profilirala kao institucija koja gaji topao, pokroviteljski odnos prema manifestacijama vjerskog fundamentalizma, uvrštavajući u sustav stručnog usavršavanja učitelja i profesora skupove na kojima se homoseksualnost izjednačava s pedofilijom i zoofilijom, Agencija za odgoj i obrazovanje nedavno je pokrenula projekt 'Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu'.

U sklopu tog programa, kako je zamišljeno, generali HV-a i političari iz ratnog perioda nastavnicima bi držali edukativna predavanja o ratu što nas je zadesio u prvoj polovici devedesetih.

U drugoj fazi, za pretpostaviti je, nakon nastavnika na red bi došli i učenici.

Na prvu loptu zvuči posve logično da u zemlji u kojoj seksonauk učenicima tumače župnici i časne sestre znanje iz povijesti djeci i njihovim profesorima prenose vojni oficiri.    Kritičari programa međutim u svemu tome vide opetovanu subnorizaciju školstva.

Ono što su, recimo, generacije klinaca šezdesetih godina prolazile s partizanima i narodnim herojima, današnji će klinci prolaziti s Domazetom i Šeksom.

Ne treba ipak biti preoštar prema toj ideji. Moglo bi to biti itekako zabavno i poučno. Zamislite, naprimjer, admirala Davora Domazeta Lošu kako okupljenima tumači činjenicu da je vrele ljetne dane ratne '91. provodio kao pripadnik Jugoslavenske narodne armije, a ne hrvatske vojske, i to zbog toga što je u Beogradu naručio izradu novog porculanskog gebisa.

Sjajni su ti domoljubi, nema što, zube bi potrgali zbog Hrvatske.

Institut

Taman kada ste se zapitali gdje je, pobogu, nestao Tomislav Karamarko, evo njega na vojnom groblju u Arlingtonu, savezna država Virginia.

Što radi tamo? Svjedoči ljubav prema rodnoj grudi i fantazira o osnivanju instituta koji bi ujedinio najbolje umove iz političkog spektra, s ciljem osmišljavanja plana razvoja Hrvatske u sljedećih dvadeset i pet godina.

'Počeo sam razvijati ideju o osnivanju instituta za javnu politiku u Hrvatskoj (Think Tank), koji bi ujedinio najbolje umove iz političkog spektra kako bismo se konstruktivno suočili s najvažnijim izazovima. Postigli smo velike uspjehe u naših prvih dvadeset pet godina, a sada moramo osmisliti plan razvoja u sljedećih dvadeset i pet', objasnio je svoj naum nekadašnji predsjednik HDZ-a.

Ne zvuči loše, valja priznati. Nevolja je samo u tome što je taj isti Karamarko, i to ne tako davno, već bio okupio najbolje umove iz političkog spektra u jedan TT projekt duhovito nazvan Vlada Republike Hrvatske (sjetite se Oreškovića, Hasanbegovića, Crnoje i ostalih velikana uma). Znamo kako je završilo. Hvala, Tomislave. Ne bismo opet.

Odšteta

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je vijest da je na Okružnom sudu u Chicagu (SAD) protiv Republike Hrvatske - kao pravne sljednice zloglasne Nezavisne Države Hrvatske – pokrenuta tužba za naknadu materijalne i nematerijalne štete koju su hrvatski Srbi, Židovi i Romi pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata.

Koliko je zasad poznato, tužitelji traže odštetu u visini od 3,5 mlrd. dolara za žrtve ustaškog režima, njihove nasljednike i rodbinu.

U Ministarstvu ističu kako je riječ o bespredmetnoj tužbi budući da RH nije pravna sljednica NDH, već je, kao što znamo, utemeljena na antifašizmu, što se jasno može vidjeti i u izvorišnim osnovama Ustava RH.

Odjednom su tako Jajce i Topusko Hrvatima postali draži od Jasenovca i Gradiške Stare.

Vidiš, vidiš, a čovjek bi se zakleo da je antifašizam u Hrvatskoj još jučer bio tek jeftina floskula, a NDH izraz višestoljetnih težnji hrvatskog naroda.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci