Vijesti / Politika

BORBA PROTIV KORUPCIJE Lepoglava dio jedinstvenog noviteta u Europi

BORBA PROTIV KORUPCIJE Lepoglava dio jedinstvenog noviteta u Europi

'Predstavljanje IT alata razvijenih u sklopu projekta Integrity Observer (Nadzor integriteta)' naziv je konferencije koja je održana u petak, 6. listopada, u prepunoj dvorani Hotela Dubrovnik u organizaciji udruge Partnerstvo za društveni razvoj, a na kojoj je jedan od govornika bio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na konferenciji je po prvi put u Europi predstavljen IT alat u sustavu jednostavne zelene nabave, koncesija i urbanističkog planiranja, a radi se o zatvorenom digitalnom sustavu, čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je razvila kao prva zemlja u Europi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferenciju je u ime premijera Andreja Plenkovića otvorio državni tajnik Ministarstva uprave, Darko Nekić, koji je govorio o značaju razvoja digitalnog društva u kontekstu borbe protiv korupcije. Nekić, koji je jedanaest godina bio gradonačelnik Senja, pohvalio je IT alate projekta Integrity Observer, uz napomenu kako će njihovo korištenje znatno unaprijediti sustav upravljanja imovinom, kao i sustav javne nabave, posebno u manjim sredinama. Nekić je najavio i skoro donošenje Zakona o etičkom poslovanju u javnoj upravi, koji će, kako je naglasio, pozitivno utjecati na jačanje povjerenja građana u državnu upravu.

Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa Maja Baričević, u svom je uvodnom govoru istaknula kako korupcija dotiče sve sfere suvremenog društva.

- Osim znatne materijalne štete koju ima za posljedicu, korupcija uništava i povjerenje građana u sve nas koji dolazimo iz tijela javne vlasti. Ministarstvo pravosuđa upravo na svom primjeru pokazat će koliko su značajni IT alati razvijeni u sklopu projekta Integrity Observer – kazala je.

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak predstavio je IT alate koji će biti korišteni u sustavu zelene javne nabave bagatelne vrijednosti, kao i IT alat sustava koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti.

- Materijalna šteta nastala korupcijom na razini Europske unije procjenjuje se na iznos od 2400 milijardi eura, što predstavlja ogroman izazov za organizirani kriminal, veći i od trgovine narkoticima – istaknuo je Podumljak te naglasio da su koncesije na gospodarenje otpadom u dijelu južne Europe poznate kao mafijaški poslovi.

Ako znamo kako kroz razne natječaje godišnje prođe više milijardi kuna te da je primjerice bagatelna nabava, koja se ne evidentira na pravi način, a u kojoj se niti ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, dostigla vrijednost od 2,83 posto BDP-a Republike Hrvatske, prostora za nadgledanje integriteta postupka trošenja javnog novca i više je nego potrebna i očita.

Glavna tajnica Hrvatske udruge trenera i specijalista javne nabave Manuela Licul Martinčić osvrnula se na IT alate za digitalnu provedbu jednostavne nabave sa zelenim kriterijem, a zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač govorio je o IT alatima za digitalno upravljanje koncesijama i urbanističko planiranje.

- Ova gradska vlast u Lepoglavi svoje aktivnosti temelji na transparentnosti i stalnoj težnji za unapređenjem alata sudioničke demokracije. Da bi u tome uspjeli, educiramo se, informiramo i djelujemo proaktivno. Na tim smo načelima krenuli u ovaj pilot projekt koji je za nas bio vrlo motivirajuće i inspirativno projektno iskustvo jer smo učili od najboljih. Ipak, valja i dalje učiti od onih pametnijih od nas kako bi povratili vjeru građana u javnu upravu. Bez jasnog, transparentnog i funkcionalnog sustava integriteta teško ćemo se boriti protiv onog 'naučenog' oblika korupcije. Vjerujem da smo mi u Lepoglavi na dobrom putu da pokažemo kako se može i zna bit bolji i otvoreniji prema građanima – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te dodao kako ne samo što će se ovim alatom modernizirati rad gradske uprave nego će se građanima omogućiti 'nadzor' nad korištenjem proračunskog novca.

Tehnološka i konceptualna rješenja koja su se razvila u okviru ovog projekta između ostalog i u suradnji s općinama i gradovima te Ministarstvom pravosuđa RH predstavlja veliki iskorak i u mjerilima prosjeka zemalja članica EU.

- Integritet je koncept dosljednosti u djelovanju, vrednotama, metodama, mjerama, načelima, očekivanjima i rezultatima. U etici, integritetom se smatra poštenje, istinitost ili točnost te nepostojanje odstupanja od univerzalne vrijednosti, propisa, projekcije i plana nečijih djela. Pojednostavljeno, integritet je suglasje onog što govorimo s onim što radimo, a razina integriteta vlasti, odnosno političkog integriteta i integriteta javne uprave ključna je za povjerenje građana. To je okosnica ovog projekta i smjer kojim valja djelovati - zaključuje Kovač.

Beta faza testiranja ovog alata predviđena je za rujan, dok bi isti u punom opsegu za javnost mogao zaživjeti do kraja listopada.

Projekt Nadzora integriteta – Integrity Observer financiran je od strane Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH, a projekt vodi Partnerstvo za društveni razvoj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci