Vijesti / Politika

RJEŠENJE ZA BALE Liga za Varaždin tvrdi: 'Zdravlje građana je ozbiljno ugroženo'

RJEŠENJE ZA BALE Liga za Varaždin tvrdi: 'Zdravlje građana je ozbiljno ugroženo'

Liga za Varaždin - nezavisna udruga građana, koja pred birače na lokalnim izborima izlazi predvođena odvjetnikom Vladom Sevšekom, iznijela je danas, 22. travnja, rješenje za gorući varaždinski problem - balirani otpad.

- Dan je planeta Zemlje, a svrha obilježavanja tog dana jest jačanje svijesti čovjeka o očuvanju okoliša. Okupili smo se ispred varaždinskih bala s pitanjem: Kakvu nam poruku šalju političari kad vidimo ovu monstruoznu gomilu smeća? - započeo je Sevšek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U ovim se balama odvijaju razni procesi, a posebno želim napomenuti kako se unutar tog otpada nalazi i medicinski. Jedan od produkata procesa jest ekstremno opasan metan. Inspekcije su još 2007. godine naredile da se ova gomila otkloni no danas, deset godina kasnije, povećala se za više od duplo - dodao je Sevšek.

Liga je napomenula kako je lokacija na kojoj se bale nalaze vodozaštitno i vodonaplavno područje na kojem se 'ne bi smjelo graditi baš ništa, a kamoli formirati ovakav deponij koji je uz sve to i ilegalan'.

- Na prostoru od 50 tisuća metara kvadratnih formira se i opasna procjedna voda prilikom padanja kiše koja ulazi u tlo, a vodocrpilište Bartolovec je nedaleko ovog mjesta - rekao je Sevšek.

'Imamo rješenje za bale'

Liga za Varaždin istaknula je njihovo rješenje za 'ovaj ekološki i pravni problem'. 

- Jedno od mogućih rješenja, koje je loše, jest odlaganje na drugu lokaciju. To nije dobro jer nije trajna solucija, a osim toga postoji veliki rizik transporta. Drugo rješenje jest da bale izvezemo na spaljivanje u inozemstvo, no i u tom slučaju je velik rizik transporta. Treće rješenje je da balirani otpad, putem tehnologije mehaničko biološke obrade, trajno riješimo i zbrinemo. To bi bilo apsolutno prihvatljivo - istaknuto je.

- Znamo da imamo određenu količinu novca, a vjerujemo kako bismo mogli računati i na druge izvore financiranja, poput Fonda za ekologiju, pa čak i na europske fondove!

Sevšek je istaknuo i kako se bale moraju sanirati što prije.

- Vrijeme smo ispucali, bale se moraju otkloniti, a u što kraćoj javnoj raspravi trebamo postići što bolji društveni konsenzus. Nemamo puno vremena, no planiramo involvirati sve kompetente osobe i institucuje koje nam mogu pomoći.

'Analize pokazuju kako je varaždinska voda zagađena'

Dubravka Lekić, članica Upravnog odbora Lige za Varaždin, istaknula je zdravstveni aspekt ovog problema.

- Zdravlje građana koji žive blizu bala, ali i svih Varaždinaca je ugroženo, a svjedoče tome i brojne analize. Naime, podzemna voda je zagađena, a direktno utječe na naše vodocrpilište. Nekad smo se dičili pitkom vodom, no danas više to nije tako.

Ispitivanje Zavoda za javno zdravstvo, tvrdi Lekić, pokazalo je kako ni jedan od 16 uzoraka nije bio ispravan.

- Mikrobiološki su nađeni fekalni streptokoki, a kemijski nitrati i nitriti, a bilo je mangana i željeza u povećanim količinama. Prilikom analize 2010. godine pronađena je i Escherichia coli. Nakon toga je Zavod naložio hitno saniranje ovog terena, no to još nije učinjeno - istaknula je.

Patafta se ograđuje od problema varaždinskih bala

Davor Patafta, član Upravnog odbora, i sam je ranijih godina bio uključen u problem zbrinjavanja bala.

- Iako sam bio uključen u pronalaženje rješenja za trajno zbrinjavanje bala, od 2014. više nemam nikakve veze s tim. Naime, postrojenje je prodano i više nemam nikakve ingerencije upravljati, niti znam što se događa. Osim toga mi je žao što me se uvlači u konotaciju ekološkog problema, dok 2005. godine nisam bio taj koji je donosio odluku da se otpad ovdje odlaže. Moj tim je tad Gradu nudio rješenje, a nije ga uzrokovao - izložio je Patafta i dodao kako unutar Lige ne želi sudjelovati u bilo kakvim odlukama vezanim uz taj problem.

Iz Lige su dodali i kako prema modelu koji nude, građani Varaždina za rješavanje problema bala neće morati platiti ni kune 'iz svog džepa'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci