Vijesti / Politika

Dožupan Alen Kišić na 7. Summitu Europskog odbora u Bratislavi

Dožupan Alen Kišić na 7. Summitu Europskog odbora u Bratislavi

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić prisustvovao je 7. Summitu Europskog odbora regija koji je održan u Bratislavi. Ovaj se Summit održava svake dvije godine, a glavni grad Slovačke bio je domaćin samo tjedan dana nakon što je Slovačka po prvi puta preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

Glavna tema 7. Summita bilo je 'Ulaganje i povezivanje', a okupilo se više od 700 osoba iz cijele Europe, među kojima i velik broj vodećih ljudi iz europske administracije poput potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča, predsjednika Europskog odbora regija Markka Markkule, potpredsjednika slovačke Vlade Petera Pellegrinija, guvernera Bratislavske regije Pavola Frešu te domaćina, gradonačelnika Bratislave Ivu Nesrovnala

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svojem uvodnom govoru predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula istaknuo je kako će se Summit iskoristiti kao platforma za iznalaženje konkretnih rješenja za izazove s kojima se suočava Europa.

- Potrebna nam je bolje povezana Europa, što znači da je potrebno unaprijediti ulaganja u ljude, mjesta, resurse i ideje, a to mora započeti u regijama i gradovima. To znači da gospodarstvu trebamo dati nov i inovativan poticaj koje ono zaslužuje. Poticanjem poduzetništva i iskorištavanjem punog potencijala europskih, nacionalnih, lokalnih i privatnih sredstava možemo prevladati regionalne nejednakosti, doprinijeti rješavanju sveobuhvatnih pitanja poput klimatskih promjena, potaknuti koheziju zajednica te povećati konkurentnost – rekao je Markulla s kojim su se složili i Frešo i Nesrovnal posebno istaknuvši kako više od 70 posto europskog zakonodavstva izravno utječe na regije i gradove te je stoga važno ne prihvatiti na pasivan način odluke donesene na razini EU-a, već se aktivno usmjeriti na raspravu na pitanja koja se tiču svih gradova i regija u Europskoj uniji.

Domaćini su naglasili i kako EU trenutačno financira 80 posto javnih ulaganja u Slovačkoj. Stoga je u interesu Slovačke da osigura da kohezijska politika ostane na važnom mjestu među politikama EU-a, a sličan interes imaju i sve druge članice EU-a.

- Ovaj je summit bio odlična prigoda čuti vrh administracije EU-a, ali i gradonačelnike i guvernere europskih gradova i regija o njihovom viđenju i iskustvima lokalne i regionalne politike u okviru EU-a. Jedan je opći zaključak da za sljedeće proračunsko razdoblje treba pojednostavniti procedure oko iskorištavanja sredstava iz europskih fondova, i to je javno rečeno na jednoj ovakvoj razini. Dakle, to nije samo zamijećeno u Hrvatskoj, nego u svim zemljama EU-a i u deklaraciji sa Summita je uključena ta komponenta kao preporuka Europskoj komisiji. Također, na tom tragu deklaracija je naznačila i potrebu za znatno boljom i jednostavnijom povezanošću lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti pri korištenju sredstava iz EU fondova – rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

Odbor je tijekom Bratislavskog summita usvojio Deklaraciju u kojoj se izlaže kako unaprijediti i promicati ulaganja u europske regije i gradove. Tom je deklaracijom utvrđena osnova za dugoročniju strategiju Odbora za ulaganja čiji je temeljni cilj, u sklopu doprinosa oblikovanju proračuna i kohezijske politike EU-a nakon 2020. godine, pojednostavljivanje korištenja fondova EU-a i privatnog financiranja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci