Vijesti / Politika

AGLOMERACIJA Ugovori potpisani, opasnost od kašnjenja i penala netragom nestala

AGLOMERACIJA Ugovori potpisani, opasnost od kašnjenja i penala netragom nestala

Tvrtka Varkom, Grad Varaždin i načelnici deset općina danas su potpisali ugovor o partnerstvu na projektu Aglomeracije Varaždin. Riječ je o općinama Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec, Vinica, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Vidovec i Beretinec.



Riječ je o nikad većem projektu vezanom uz izgradnju komunalne infrastrukture, ukupne vrijednosti nešto više od 680 milijuna kuna.

Kako je na konferenciji za novinare naglasio v.d. direktora Varkoma Marijan Cesarec, lokalna samouprava sudjeluje tek s 5,72 posto sredstava, što čini oko 39,2 milijuna kuna. Preostali dio od 22,9 posto izdvajaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode.

Današnje potpisivanje ugovora o partnerstvu preduvjet je koji je morao biti ostvaren kako bi se potpisao ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

- Ovo je projekt kojim će se omogućiti izgradnja kanalizacije za oko 100 tisuća stanovnika u okolici Varaždina. Svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak. Također će se smanjiti protjecanje i procijeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima, čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Svi su preduvjeti napravljeni, natječaji raspisani, izvođači odabrani, rečeno je na presici, osim onog za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. To je ono što je još preostalo.

Krajem ili sredinom jeseni ove godine, odnosno sredinom listopada ili početkom studenoga, očekuje se da bi mogli početi i prvi operativni radovi na terenu, najavio je Čehok.

Apelirao je pritom na strpljivost građana, rekavši kako će svi prilazi gradu biti veliko gradilište.

I dok se je sporost provođenja projekta aglomeracije bila jedna od glavnih predizbornih tema, danas su se na presici čuli sasvim drugačiji tonovi iz usta gradonačelnika Čehoka.

Da prozivke zbog kašnjenja projekta i opasnost od plaćanja penala nisu bili realni, sada je, uz jasnu argumentaciju, rekao i v.d. direktor Varkoma Marijan Cesarec. Pritom je objasnio da je cijeli postupak imao svoj hodogram, a jedan velik dio posla bio je vezan i uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nekoliko natječaja koji nisu prošli iz prve, čini se, ipak nisu ugrozili ispunjavanju rokova.

- Projekt zasad nije ni u kakvom kašnjenju. To je potvrđeno i pismom Jasper asistencije Europske komisije, koja se na 30 stranica bavi našim projektom. Zaključuje ga upravo na taj način da je projekt dobro vremenski pozicioniran prema roku predviđene izgradnje do kraja 2021. godine. Tako da nema bojazni od kašnjenja koji bi uzrokovali penalizaciju - rekao je Cesarec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Politički prizvuk potpisivanju ugovora nastojao je dati načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je ustvrdio da je bilo nužno da s čelnih pozicija odu župan Predrag Štromar i direktor Varkoma Vlado Vlašić, a na mjesto varaždinskog gradonačelnika Ivan Čehok.

Nadovezao se načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec, koji je izrazio nezadovoljstvo politiziranjem svečanosti potpisivanja ugovora.

Na tome tragu, pomirljivom retorikom, potpisivanje ugovora zaključio je Ivan Čehok. Štoviše, on je zahvalio bivšem direktoru Varkoma Vladi Vlašiću na svemu dosad učinjenom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci