Vijesti / Politika

A GDJE SU ŽENE? Lepoglavski SDP održao javnu tribinu o položaju žena u društvu

A GDJE SU ŽENE? Lepoglavski SDP održao javnu tribinu o položaju žena u društvu

Gradska organizacija SDP-a Lepoglava nastavlja s ciklusom javnih tribina kojima se nastoji s jedne strane informirati građanstvo, a s druge strane im približiti aktualne teme i društvene probleme o kojima većinom slušamo u medijima. Ovoga je puta Forum žena Gradske organizacije SDP-a Lepoglava kroz zanimljivu interaktivnu i dinamičnu tribinu nastojao odgovoriti na pitanje „A gdje su žene?“.

U svibnju 2017. godine održavaju se izbori za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Na tim izborima po prvi puta će se primjenjivati sankcije iz Zakona o ravnopravnosti spolova za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti oba spola na izbornim listama. U uvodnom izlaganju, Tajana Broz, aktivistkinja Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavila je rezultate istraživanja o statusu žena u političkim strankama ususret lokalnim izborima 2017. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz provedenog istraživanja koje je obuhvatilo anketu i fokus grupe, Tajana ističe kako su četiri glavna razloga zbog kojih je tako malo žena na izbornim listama, a koje su žene same spomenule u provedenom istraživanju sljedeći: (1) unutarstranački izborni proces izrazito je demokratski deficitaran, (2) u političkim strankama izostaje politički sadržaj, (3) politička slabost organizacija žena pri političkim strankama i (4) zazor od feminizma i ženskog organiziranja.

Upravo je ovo potonje nešto što predstavlja posebnost cijele priče – Paradoksalno je da su, unatoč deklarativnom zauzimanju za rodnu ravnopravnost, žene ljevice u lošijoj poziciji od žena desnice jer se od njih očekuje zastupanje feminističkih stavova, propitivanje odnosa moći između muškaraca i žena te se očekuje da se uz vlastitu struku i specijalizaciju bave ili barem očituju o određenom setu pitanja kao što su nasilje nad ženama, kvote ili reproduktivna prava, a istovremeno njihovo bavljenje tim temama izaziva iritaciju u stranci, negativni sentiment i među samim stranačkim kolegama te im zapravo otežava napredovanje i/ili puko političko djelovanje – poručuje Tajana.

Međutim, na pitanje što nam je činiti da se ova četiri spomenuta problema počnu rješavati, Tajana ima spreman odgovor - Zamislimo nemoguće! Izgradimo snažne, solidarne mreže žena unutar i izvan političkih stranaka koje će biti spremne poduzeti radikalne akcije svaki puta kada se suoče sa seksizmom i nepoštivanjem temeljnog političkog prava u demokraciji: biti biran(a).ž

 

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković u svom je izlaganju govorila o tome kako se pripremiti za sastavljane izbornih lista, kako zagovarati više žena u politici i rodno ravnopravnije stranačke politike te kako iskoristiti društvene mreže za kampanju.

Dala je Karolina i dodatno objašnjenje za nezahvalnu situaciju smanjene ženske participacije u društvenim procesima kad se problemu doda i onaj rijetko spominjani socioekonomski razlog – Žene se teško odlučuju za sudjelovanje u lokalnoj politici putem političkih stranaka. Prema njihovim iskazima, političke stranke nisu prijateljsko okruženje ženama, one u njima nemaju prilike artikulirati vlastite odnosno specifične ženske interese, a zbog radnog vremena i "druge smjene" koju odrađuju kod kuće, skrbeći za djecu i starije, ne mogu sudjelovati u stranačkom životu, a stranke to ne prepoznaju.

Žene su itekako zainteresirane za promjenu, uključene su u brojne građanske inicijative, udruge, nositeljice su raznih aktivnosti i razvojnih projekata, no politika u Hrvatskoj i dalje je igralište muškaraca. SDP mora tu pokazati da se može i drugačije, već na ovim lokalnim izborima. Forum žena tražio je 50 posto žena na listama i naizmjeničnu zastupljenost žena i muškaraca. Svjesne da socioekonomske prepreke za žene predstavljaju ozbiljan problem za politički angažman, naša politička borba usmjerit će se iskorjenjivanju nejednakosti žena i muškaraca – zaključuje Karolina.

O ženskim pravima, potencijalu žena kao i njihovom stvarnom statusu u lokalnoj zajednici govorila je i tajnica Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Miljenka Varović istaknuvši pritom probleme s kojima se danas susreću radnice u Lepoglavi koje većinom rade u radno intenzivnoj industriji praktički za minimalac i kako je to dodatni problem njihove društvene „nevidljivosti“.

- Dok s jedne strane imamo nasušnu potrebu povećati broj žena koje aktivno sudjeluju u razvoju, ali i društvenom životu lokalne zajednice, s druge se strane žene bore doslovno za svoju egzistenciju, a nemalo puta i za cijelu obitelj. Posao koji je užasno težak ih zaokuplja u svakom obliku, a obzirom na to da se radi o radno intenzivnoj industriji, većinom u tekstilnoj branši, upravo radni intenzitet proizvodnih pogona pokazuje svu brutalnost današnjeg ekonomskog sustava koji ne samo da uništava radnička prava nego s druge strane sustavno od žena u naponu snage s vremenom stvara bolesne i invalidne osobe. Žene zaslužuju daleko bolji tretman u radnim procesima i nikako ne smijemo zaboraviti upravo na one koje se svaki dan dižu u pola 5 i odlaze na tu „mašinu“ na kojoj će provesti pola dana. Radnice su stup razvoja gospodarstva ove države i ne smijemo dopustiti da ih se potpuno zanemaruje – poručuje Miljenka.

Status žena u političkim strankama aktualna je današnja tema. Tribina u kojoj su svoje komentare davali i brojni gosti iz Varaždina, Ivanca, Cestice i Lepoglave pokazala je kako društvu nedostaju ovakve tribine, ovakav tip foruma u kojem mogu bez problema iskazivati svoje stavove, podijeliti misli i biti aktivni dio zdravih promjena u društvu.

Jedna od bitnijih promjena trebala bi se dogoditi upravo za predstojeće lokalne izbore. Naime, političke stranke će po prvi puta plaćati sankcije za rodno neuravnotežene izborne liste. Sve liste koje neće imati 40% žena na njima podlijegati će sankcijama. Sankcije su 20.000 kuna za liste općinskih vijeća, 40.000 kuna za gradska vijeća i Županijske skupštine. To je zakonska obaveza koja bi trebala smanjiti političku neravnopravnost žena u političkim procesima.

Tribinu je moderirao predsjednik Gradske organizacije SDP Lepoglava Hrvoje Kovač spomenuvši pritom kako Gradska organizacija SDP-a Lepoglava za predstojeće lokalne izbore ima spremnu listu na kojoj je 60% žena – Žene u SDP-ovoj kvoti na listi čine 60% kandidata za Gradsko vijeće. Nisu ovdje iz tzv. „biološkog“ razloga već zbog svog društvenog angažmana proteklih godina, stručnosti i kompetencija koje ih čine ravnopravnima svojim muškim kolegama.

 

Ponosni smo na svaku od njih i željeli bismo vidjeti i druge političke stranke koje osim na papiru drže do svojih članica i suradnica kad treba to javno i pokazati. Dosta je bilo poziranja i sladunjavih fora, sad je vrijeme da se bude konkretan – poručio je Hrvoje.

Gradska organizacija priprema novu tribinu na kojoj će građanima približiti temu prodaje HEP-a za kupnju INA-e.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci