Vijesti / Politika

32 MILIJUNA KUNA Župan Čačić opet p(r)ozvao Štromara i Divjak: 'Di su pare!?'

32 MILIJUNA KUNA Župan Čačić opet p(r)ozvao Štromara i Divjak: 'Di su pare!?'

Središnja država dužna je Varaždinskoj županiji 32 milijuna kuna za sufinanciranje projekata javno-privatnog partnerstva u školstvu. Dug se gomila u zadnje dvije godine, 2016. i 2017.

Riječ je o obvezi države koja je nastala temeljem sporazuma između Županije i Vlade iz 2012. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 2013. do 2015. država je redovito ispunjavala svoju obvezu temeljem toga sporazuma. Nakon toga je stalo.

Riječ je o problemu na koji je upozoravao i bivši župan Predrag Štromar. Štoviše, Štromar je u rujnu 2016. kao župan prvi puta tužio državu. Kasnije je uslijedila još jedna njegova tužba, a tužba je podnijeta i s promjenom vlasti u u siječnju 2018. godine.

No u međuvremenu su Predrag Štromar, sada potpredsjednik Vlade, i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sa županom Radimirom Čačićem dogovorili nagodbu, temeljem koje će država uplatiti sredstva Županiji.

Županija se odrekla naplate zateznih kamata i takav prijedlog nagodbe upućen je Štromaru i Divjak. Bilo je to 28. studenoga 2017. godine.

Nije bilo reakcije, pa je Županija uputila i požurnicu. Naposljetku, 29. siječnja ove godine ponovo se sastaju Divjak i Čačić. Tada je ministrica iznijela da je prijedlog nagodbe upućen nadležnom državnom odvjetništvu.

Čačić je pak naveo da ŽDO u Varaždinu nije zaprimio taj prijedlog, a da je njemu osobno Županijska državna odvjetnica rekla da je najbolje da se spor riješi nagodbom, kako se ne bi stvarali novi troškovi za državni i županijski proračun.

Zaključeno je da će se Ministarstvo o prijedlogu odluke očitovati u roku od osam dana. To se nije dogodilo.

Cijeli je slučaj župan Radimir Čačić komentirao na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

- Dakle, imamo situaciju da je Štromar tužio sam sebe. I napisao je zašto. Tako da mu je sad teško reći da je to neutemeljeno. On je danas resorni potpredsjednik Vlade. U Ministarstvu obrazovanja ima 'svoju' ministricu, tako da ne može reći da mu netko podmeće nogu. Ima jedna Štromarova izjava koju je dao na televiziji. Rekao je: 'To nije moja obveza prema Čačiću, ni prema Skupštini, to je moja obveza prema građanima! Ako to ne uspijem, smatrat ću se neuspješnim političarem.' Ja, istina, već od ranije smatram da je on neuspješan političar. Ali...Vrati novce! Di su pare!? Kao što veli Bernardić. Tko će odgovarati za kamate? Iskreno, mislim da tamo igru vode neki činovnici, a da ni Divjak ni Štromar nemaju autoritet. Divjakica, osim što se slika i lijepo se smije, nula bodova. Sramota – u svome stilu komentirao je varaždinski župan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci