Pješke iz Varaždina u Zabok preko Veternice – na predstavljanje putopisa!

U subotu, 22. listopada, Maja Klarić u Varaždinu će predstaviti svoju knjigu ‘Vrijeme badema’. Dva dana kasnije istu će knjigu predstaviti i u Zaboku. Što činiti u međuvremenu? Ako vam je duša nemirna, poput Majine, odgovor je očit – do Zaboka krenuti nikako drugačije do pješke.

Maja u tome neće biti usamljena, uz nju će biti tri suputnice, redom Varaždinke: Maja Bilušić, Zrinka Vucković te Jelena Kovačić.

> Predstavljanje četvrte po redu knjige putopjesnikinje Maje Klarić u Long Playu

Upravo smo Maju Bilušić, od koje je i sama ideja pješačenja od Varaždina do Zaboka potekla, zamolili da nam kaže nešto više o tom nesvakidašnjem pothvatu.

– Maja Klarić i ja upoznale smo se kad sam ja odlučila poći na Camino de Santiago. Čitala sam knjigu Davida Rostuhara ‘Degustacija slobode’, u njoj on govori o povijesti turizma i govori o hodočašću, kao nekoj vrsti prethodnice današnjeg putovanja. U vezi s tim spomenuo je i Maju Klarić, a mene se taj dio iznimno dojmio – kazala nam je Maja Bilušić o prvom susretu s Majom Klarić.

Camino de Santiago

Iako je taj susret dvije Maje posredovan knjigom, bio je i više no značajan. Naime, Bilušić je i sama odlučila poći na poznato hodočašće Camino de Santiago, a taj plan ostvarila je i 2014. godine.

– Kad sam odlučila krenuti na hodočašće, kontaktirala sam Maju preko Facebooka. Jednom kad je noga stala put, Maja mi je pomogla i savjetima i podrškom – dodala je varaždinska Maja.

Maja Klarić nije strano ime u Varaždinu, već je bila u našem gradu i upoznala je Varaždince sa svoje prve tri knjige.

Od šale do izvedbe

Ideja da se na put krene pješice nastala je spontano.

– U šali sam rekla da bi mogle pješke do Zaboka, no Maja je pomislila da je to baš dobra ideja jer je i sama već razmišljala hodati s jedne promocije na drugu. Nakon toga malo sam pogledala moguće rute, svaka ima neke svoje prednosti i nedostatke. Na kraju smo odlučile kako ćemo krenuti preko Veternice, iako nije baš najbolja cesta na tom dijelu, nekako ćemo proći. To je 58 kilometara i ima uspinjanja – dodala je Maja Bilušić.

Četiri prijateljice-putnice na put će se otisnuti u nedjelju, jutro nakon predstavljanja knjige ‘Vrijeme badema’ u Varaždinu, a plan je u Zabok stići predvečer u ponedjeljak.

– Prije no dođemo u sam Zabok prenoćit ćemo u Lepoglavi. Tu nam je izrazito velikodušno uskočio Hrvoje Kovač, koji me i zamolio da ga ne spominjem zbog njegove političke funkcije, ali me je njegova gesta toliko dirnula da jednostavno moram to izreći na glas – još je dodala Maja.

Tko zna, možda će ovim putovanjem započeti neku novu avanturu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije