FOTO U Vinici otkriven spomenik Franji Tuđmanu, nazočili brojni uglednici

Danas je, unatoč kiši, ispred Pastoralnog centra ‘Svetog Josipa’ u Marčanu svečano otkriven spomenik prvom predsjedniku suverene i samostalne Republike Hrvatske. Riječ je o prvom spomeniku posvećnom liku i djelu Franje Tuđmana u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sam spomenik djelo je kipara Slavka Bunića, a rađen je od viničkog kamena, vinicita.

Upriličena je i svečanost, kojoj je nazočilo nekoliko stotina ljudi, a uz brojne uglednike, sinove pokojog Franje Tuđmana, Miroslava i Stjepana, svečanost je spomenik blagoslovio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Prvi se prisutnima obratio vinički župnik Valent Posavec, inicijator i vjerojatno najzaslužniji što je spomenik osvanuo u Vinici.

– Ponosan sam što sam tu. Zahvalan sam prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji se u teškim vremenima usudio povesti hrvatski narod prema osamostaljenju, unatoč svim nedaćama koje su ga pratile nije odustao i na tome mu svi moramo biti zahvalni – rekao je Valent Posavec.

U podužem, emotivnom, govoru naglasio je da mu je ideja došla kad je razmišljao kako proslaviti 25 godina osamostaljenja. Zahvalio je svima okupljenima na dolasku.

Prisutnima se obratio i Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

– Franjo Tuđman imao je viziju slobodne i neovisne Hrvatske. Unatoč raznim kvislinzima koji su to željeli onemogućiti. Neka ovaj spomenik bude podsjetnik, da ono što je želio Franjo Tuđman ne bude samo san, već i java. Većeg sina Hrvatske nismo imali – zaključio je Kostanjvac.

Vinički načelnik u svom govoru se dotaknuo se i Henryja Kissingera i Bila Clintona, istaknuvši kako su čak i oni hvalili prvog hrvatskog predsjenika. Posebno je zahvalio svima koji su pomogli kod podizanja ovog spomenika te onima koji su se odazvali na ovaj povijesni događaj za općinu Vinica, kako je istaknuo.

Među okupljenima su bili Miroslav i Stjepan Tuđman, a stariji Miroslav se i obratio okupljenima.

– Neka ovaj spomenik bude simbol ne samo Franji Tuđmanu, već i svima koji su stradali za Hrvatsku domovinu. Ponosan sam što sam danas ovdje – kazao je Miroslav Tuđman, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Prisutnima su se još obratili Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije HDZ-a, i Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma.

Svečanost je završila blagoslovom, nakon čega su uz pjesme domoljubne tematike župnik i načelnik, uz sinove Franje Tuđmana, otkrili spomenik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije