FOTO Skup u Čakovcu: ‘Vlasnik narodnih pjesama je narod, a ne ZAMP!’

Predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja, Zagorja i Podravine i mnogi građani pridružili su se danas prije podne skupu potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke.

Oni su se, neki u nošnjama i neki s tamburama u ruci, okupili na Trgu Republike u Čakovcu, odakle su uz svirku i stare međimurske popijevke krenuli u povorci do Franjevačkog trga. Putem su ih se priključivali prolaznici, a neupućeni su zastali i čudom i promatrali kao i turisti koji su toga dana pohodili međimursku metropolu.

Već je na Trgu Republike bilo mnoštvo poznatih lica, a najtraženiji je bio dr. sc. Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, koji je s čakovečkim Ogrankom Matice hrvatske prosvjed organizirao. Prije nego je govorio na Franjevačkom trgu, predsjednik Ogranka Ivan Prnjić, prof., nam je rekao:

– Mi sa svim kulturnim udrugama Međimurja njegujemo hrvatsku kulturnu baštinu pa tako i pučke popijevke. Mi smo tri godine zaredom tiskali tri knjige s notnim materijalom i tekstovima dr. Vinka Žganca i drugih autora koji su aranžirali, pripremili, harmonizirali te pjesme i mi smo glede toga dobili upozorenje od ZAMP-a da bismo trebali platiti promociju tih knjiga – rekao je pitajući – tko je vlasnik tih pjesama?

Rekao je kako na Žgančevim knjigama piše ‘Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja’. Po Matici nitko ne bi smio naplaćivati javno izvođenje tih pjesama, a najmanje nekakva udruga koja se nameće tisućama drugih udruga u Hrvatskoj da joj moraju plaćati, a to je Hrvatsko društvo skladatelja.

– Od koga njima pravo? Tko im je dao to pravo? Iz čega crpe to pravo? Oni crpe to pravo iz jednog nakaradnog zakona koji se zove Zakon o zaštiti autorskih i drugih prava koji je prije dvije godine izglasan u Hrvatskome saboru i mi tražimo promjenu toga zakona.

– Ne ukidanje, jer autori imaju pravo naplaćivati naknadu izvođenja onih djela koja su njihova, ali pitamo se tko je autor hrvatskih pučkih popijevaka? Zašto ZAMP naplaćuje izvođenje svih pjesama bez obzira tko je autor? Mislimo da to naprosto nije normalno – kazao je profesor Pranjić i dodao kako smo doživjeli i preživjeli različite režime, no nikada, od svih tih groznih režima, nikome nije palo napamet da naplaćuje izvođenje narodnih pjesama, da to naprosto nije normalno i da se to ne smije dopustiti danas kada, recimo, živimo u slobodnoj Hrvatskoj.

Bila je tu bivša estradna zvijezda Meri Šeparović-Vresk.

Ono što kulturne udruge rade to je jako pozitivno i jednostavno treba taj problem maknuti, riješiti. Za sve trebaju postojati pravila, ali nemojmo sve naplaćivati – kazala je.

– Ovaj skup se trebao dogoditi jer ZAMP nelegalno naplaćuje naše izvođenje – dodao je prisutni Nikola Kotur iz KUU ‘Veseli Međimurci’.

Kada je kolana potpore došla do Franjevačkog trga okupljenima su se obratili profesor Ivan Pranjić i dr. sc. Predrag Kočila. Potonji je naglasio:

– Nećemo dozvoliti da se naša narodna pjesma zatre. Mi se želimo izboriti za nenaplatu narodnih pjesama. Nitko ne može međimurskom, zagorskom, podravskom i cijelom hrvatskom narodu činiti to da za izvedbu naših pjesama i plesova moramo još i platiti.

– A mi smo amaterska društva koja brinu za čuvanje narodne baštine. Nisu nas uspjeli pokoriti ni Turci, Međimurje nisu uspjeli osvojiti ni Mađari, a nećemo dozvoliti ni Hrvatima da nam oduzmu pjesme i veselje. Vlasnik narodnih pjesama je narod. Ne ZAMP, ne Društvo hrvatskih skladatelja. Ne može se dozvoliti da se izvođenje narodnih pjesama naplaćuje.

– Mi ne želimo autorima uskratiti njihovo autorsko pravo, ali ne želimo dozvoliti zatiranje narodne pjesme – rekao je i dodao kako se u još većem broju mogu okupiti na središnjem zagrebačkom trgu, normalno ako bude potrebno.

Sve je završilo pjesmom i plesom, a uz to se je potpisivala peticija za potporu hrvatskoj pučkoj popijevki. Svi koji je danas nisu s potpisali moći će to učiniti unutar svojih kulturno-umjetničkih udruga i društava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije