Projekt MAPS: Vojarna u Optujskoj ponovno otvara svoja vrata posjetiteljima

Grad Varaždin poziva građane da ove subote, 5. studenog, s početkom u 9.45 sati, u sklopu 2. dana otvorenih vrata, posjete, razgledaju i informiraju se o stanju i planovima za revitalizaciju prostora bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Dan otvorenih vrata organizira se u sklopu aktivnosti projekta MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT. Tema projekta je revitalizacija bivših vojnih kompleksa, a Varaždin se povezao s još 8 gradova iz cijele Europe, koji imaju ili su imali napuštene vojne objekte ili komplekse te su ih uspjeli održivo vratiti u javnu funkciju, ili su u tijeku tog postupka.

Dan otvorenih vrata projektna je aktivnost, kojom se želi potaknuti javni interes za pitanje budućnosti tog velikog bivšeg vojnog kompleksa, s kojim mnogi građani nisu upoznati jer je vojarna, kroz cijelu svoju povijest, bila uvelike izolirana od redovnih životnih tokova grada.

Kroz projekt MAPS će se izraditi, uz stručnu pomoć i na temelju prikupljenih inozemnih iskustava, ali i vlastitih ideja, integrirani akcijski plan razvoja kompleksa vojarne i to kroz rad tzv. Urbactove lokalne grupe, sastavljene od širokog spektra dionika iz svih segmenata društva.

Cilj je da Grad Varaždin razvije konkretni prijedlog budućeg izgleda i funkcije vojarne kako bi imali dodatni temelj za rješavanje pitanja vlasništva, jer u ovome trenutku vojarna u državnom vlasništvu.

Program:

1. razgled vojarne uz vodstvo turističkog vodiča (2 grupe)

9:45 / 10:30h – Okupljanje ispred jahaonice (Optujska ulica)

Tura traje 45min. Kroz turu će građani dobiti uvid u povijest kompleksa i današnjeg korištenje.

Predviđene su dvije ture, nakon kojih posjetitelji mogu prisustvovati predavanju, ili se zadržati u krugu vojarne.

2. predavanje ‘To trebamo – to radimo’ – projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine

10:30 – 10:45 Okupljanje posjetitelja u prostorima Sportskog plesnog kluba Valcer

10:45 – 11:00 Uvod, Emanuela Grđan, dipl.ing.arh, voditeljica projekta MAPS Varaždin

11:00 – 11:45 ‘To trebamo – to radimo’ – Miranda Veljačić, dipl.ing.arh. i Dinko Peračić, dipl.ing.arh, članovi autorskog tima na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture

11:45 – 12:15 pitanja, rasprava

Projektom to trebamo – to radimo Hrvatska nastupa na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji. Autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj njime prikazuju višegodišnji rad na izgradnji suvremene kulture i prostora koje ta kultura treba. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju napuštenih građevina koje se nalaze u tri grada – bivša tvornica Jedinstvo na nasipu Save u Zagrebu koja okuplja pogon i niz drugih organizacija nezavisne kulture i mladih, ‘H zgrada’ u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dom mladih u Splitu.

12:15 – 12:30 Zakuska

3. Jahaonica – predstavljanje makete kompleksa Vojarne

12:30 Okupljanje oko makete

Maketu je sa svojim timom izradila arhitektica Kristina Škrokov. Maketa vjerno i grafički zanimljivo pokazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu.Uz maketu građani će dobiti uvid u budućnost kompleksa.

4. predstavljanje postojećih korisnika prostora u vojarni

Danu otvorenih vrata pridružit će se i sadašnji korisnici prostora u vojarni – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Varaždin, Varaždinski Husari te Sportski plesni klub Valcer, kako bi posjetiteljima, na svom primjeru, predstavili dobru praksu obnove i korištenja napuštenih prostora!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije