Vijesti / Kultura

Varaždinski folklorni ansambl uspješnu godinu završit će nastupom u Varaždinu

Varaždinski folklorni ansambl uspješnu godinu završit će nastupom u Varaždinu

Varaždinski folklorni ansambl održat će u subotu, 16. prosinca, godišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Koncert će kao gosti uveličati Folklorni ansambl Koprivnica i Folklorno društvo Kres iz slovenskog Novog Mesta.

Godinu 2017. Varaždinskog folklornog ansambla obilježila su velika inozemna gostovanja. VFA je u travnju sudjelovao na uskršnjem međunarodnom festivalu folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu, a u srpnju na Dunedin festivalu u škotskoj prijestolnici Edinburghu. Škotska turneja bila je najambicioznije i najzahtjevnije inozemno putovanje u povijesti ansambla koji iduće godine slavi jubilarnu 20. obljetnicu rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz inozemne uspjehe koji su već postali zaštitni znak našeg reprezentativnog gradskog folklornog ansambla, VFA je u listopadu treću godinu zaredom predstavljao Varaždinsku županiju na državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu.

Gosti

Ovu veoma uspješnu godinu ansambl će zaokružiti velikim koncertom u svome gradu, na velikoj sceni HNK u Varaždinu. Bit će ovo prvi koncert Varaždinskog folklornog ansambla u HNK od travnja 2015. godine i prva prigoda da u Varaždinu ugosti ove folklorne skupine. 

S FA Koprivnica VFA njeguje dugogodišnje prijateljstvo, redovito se susreću na raznim smotrama diljem Hrvatske, stoga je ovo bila idealna prilika da ih pozovu u Varaždin. S FD Kres članovi VFA susreli su se na spomenutoj državnoj smotri folklora gdje ih je oduševila njihova kreativnost u scenskoj izvedbi slovenskih narodnih plesova i pjesama.

- FA Koprivnica je bez sumnje jedan od najboljih hrvatskih folklornih ansambala i veliko mi je zadovoljstvo da ih napokon možemo ugostiti u Varaždinu. S druge strane, Slovenci zaista puno ulažu u folklor i puno pažnje posvećuju svojoj tradicijskoj kulturi. FD Kres svojim koreografijama pomiče granice unutar kojih smo navikli promatrati folklor na sceni i siguran sam da će to biti zanimljivo varaždinskoj publici - riječi su umjetničkog voditelja VFA Pjerina Hrvaćanina.

Zanimljiv sadržaj

Varaždinski folklorni ansambl predstavit će se kao domaćini s plesovima i pjesmama Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Prigorja i Gradišća. Gosti će izvesti po dvije koreografije. FA Koprivnica predstavit će nam bogatstvo narodne umjetnosti Podravine, dok će FD Kres izvesti jednu koreografiju pokladnih običaja i jednu neobično, no izuzetno zanimljivu točku u koju su uključili dramske elemente i pritom ruše kazališne konvencije poput četvrtog zida.

Program Varaždinskog folklornog ansambla uvježbali su umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker. Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice potražite na blagajni HNK u Varaždinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci