Vijesti / Kultura

Varaždinski folklorni ansambl oduševio puno gledalište HNK Varaždin

Varaždinski folklorni ansambl oduševio puno gledalište HNK Varaždin
Varaždinski folklorni ansabml oduševio puno gledalište HNK Varaždin 1450923994414010569812378016293
Varaždinski folklorni ansabml oduševio puno gledalište HNK Varaždin 1111909899441124390342267259908

Varaždinski folklorni ansambl ove je subote, 18. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu održao tradicionalni cjelovečernji godišnji koncert u Varaždinu.

Okosnicu ovogodišnjeg programa, kao i inače u radu VFA, činili su plesni običaji i narodne pjesme krajeva sjeverozapadne Hrvatske, Međimurja, Podravine i Hrvatskog Zagorja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ansambl je raznolikost svog repertoara pokazao izvevši koreografije pjesama i plesova iz drugih etnografskih zona Hrvatske – panonske (Baranja), dinarske (Ražanac) i jadranske zone (Korčula), kao i folklor Hrvata izvan domovine, u koreografiji plesova južnog Gradišća „Oj nadaljski zdenci“ mlade etnologinje Jelen Tisaj.

Spomenuta je koreografija prošle godine osvojila prestižno 2. mjesto na Festivalu folklorne koreografije, a njome su folkloraši otvorili koncert.

VFA je za koncert uvježbao osam koreografija, od čega su dvije bile premijere – koreografija pjesama i plesova Donje Voće „Zrasla nam je hruškica“ te „Druge“, žensko kolo iz Ražanca.

Ovim premijerama VFA nastavlja neprestano nadopunjavati svoj repertoar novim koreografijama te dalje istraživati i scenski uprizorivati folklornu građu, kako svoga kraja, tako i drugih krajeva Hrvatske.

Autor je obje koreografije osnivač i umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin. U pripremi programa koncerta pomogao mu je Matija Auker, voditelj tamburaške sekcije i škole sviranja tamburaških instrumenata.

Na koncertu su nastupile sve sekcije ansambla – trenutna plesna postava, veterani, tamburaški sastav u zasebnoj instrumentalnoj točki te mali folkloraši iz Dječjeg folklornog društva „Sončece“, koje djeluje kao pomladak VF.

Oni su izveli koreografiju „Ja posijah repu“, a osim u HNK-u, ove su godine već nastupili u slovenskom Kranju, na međunarodnom festivalu dječjeg folklora „Ringaraja“.

Njihovi će stariji kolege iz VFA ovo ljeto sudjelovati na desetodnevnom festivalu folklora Büyükçekmece u predgrađu Istanbula. Riječ je o jednom od najvećih i najjačih festivala folklora u Europi, na kojem sudjeluje preko 20 grupa svake godine. Ovo je veliko priznanje za rad Varaždinskog folklornog ansambla, a ujedno i prilika za promociju grada Varaždina kao hrvatske kulturne metropole.

Za kraj valja napomenuti kako je gledalište HNK-a bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a oduševljena je publika folkloraše gromoglasnim pljeskom pozivala na nekoliko biseva, na kojima su izveli gradišćansku pjesmu „Kad sam ja 'z brižića“ i folklorni hit „Moja diridika“.

Na ovogodišnjem i prošlogodišnjem koncertu, kada su proslavili 15. obljetnicu rada, VFA je ukupno izveo čak 15 različitih koreografija, što je brojka kojom se ne može pohvaliti ni jedno drugo folklorno društvo u regiji.

Dodamo li tome kontinuirani inozemni uspjeh te promociju Varaždina i hrvatske kulturne baštine u 19 europskih zemalja u proteklih 16 godina, Varaždinski je folklorni ansambl jedna od najuspješnijih hrvatskih amaterskih folklornih skupina.

No, zbog toga se neće umisliti, a uvijek će rado primiti nove članove u ansambl, tamburaški sastav ili školu folklora, o čemu više informacija možete saznati na web stranicama ansambla – www.vfa.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci