Vijesti / Kultura

Varaždinska premijera filma 'Zauvijek' Monike Rusak: 'Bilo je uistinu dirljivo!'

Varaždinska premijera filma 'Zauvijek' Monike Rusak: 'Bilo je uistinu dirljivo!'

Na ovogodišnjem 5. MOP Špancirfest festivalu jučer, 26. svibnja, u kinu Galerija bio je prikazan diplomski projekt, film 'Zauvijek', Varaždinke Monike Rusak. Film je bio premijerno prikazan 11. prosinca, u prostorima Filodrammatice u Rijeci.

> Monika Rusak, autorica dokumentarnog filma Zauvijek: 'Starost nije uvijek tužna'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o autorskom projektu koji je nastao pod mentorstvom Nadije Mustapić (MFA) i dodatnim mentorstvom Ingeborg Fülepp, mag. art., unutar modula Intermedija diplomskog studija Medijska umjetnost i praksa Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Mlada autorica kroz film progovara o najvećim životnim vrijednostima te o prolaznosti života. Simbolikom vode, kao glavnim pokretačem priče, nastoji se prikazati prolaznost života i izgubljena ljubav, a okvir cijele priče su scene pejzaža uz Dravu kod Varaždina.

- Budući da sam imala već jednu premijeru u Rijeci, ovo danas smatram varaždinskom premijerom koja je namijenjena mojim prijateljima, roditeljima, gospođi Ružici, ljudima iz Doma za starije i nemoćne osobe i, naravno, svima zainteresiranima. Jako sam zadovoljna i bilo je zaista dirljivo. Nisam očekivala da ću se rasplakati i da će mi to sve toliko značiti - rekla je autorica Monika Rusak.

U filmu su korišteni zvučni zapisi dokumentarnih snimki razgovora s glavnom protagonisticom Ružicom Juras (89), oko čije se životne priče gradi nelinearni narativ – prošlost i sadašnjost jedne žene.

Autorica je iznijela priču o trećoj životnoj dobi i ljubavi za koju smatra da ne treba predstavljati tugu, već sreću u kojoj treba uživati u svakom trenutku života. Film je sniman 2015. godine u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu i na lokacijama uz rijeku Dravu.

- Monika je jednog jutra samo pokucala na moja vrata – a moja su vrata uvijek otvorena – predstavila mi se i objasnila što želi raditi i ja sam joj rekla: Monika, ako ozbiljno shvaćate ono što radite, ja sam tu i pomoći ću vam, a u mojoj garsonijeri osjećajte se kao kod kuće.
Nakon toga dovela je svoje suradnice i zaista smo se osjećali kao jedna lijepa obitelj i ta će sjećanja zauvijek ostati – nemoguće ih je zaboraviti - ispričala nam je svoj doživljaj glavna protagonistica filma, gospođa Ružica Juras.

U filmu glume: Ružica Juras, Dajana Jurman-Osip, Morena Matijašević, Nikol Ćaćić Liberta Mišan, za scenografiju je zaslužna Liberta Mišan, kostimografiju Melanija Rusak, šminku je odradila Ema Kerekeš, vizualni identitet Denis Barbić, za montažu i snimanje uz Moniku Rusak zaslužan je Luka Smuk, a produkciju i promociju sufinancirala je Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Studentski kulturni centar u Rijeci (SKC).

U sklopu promocije filma Monike Rusak, održana je i promocija eksperimantalnih videoradova, u sklopu programa VAR-T-EKS. Svoje radove pokazali su Ivan Kovačić, Matija Benić, Tamara Bregović, Dominik Pavešić i Ana Sever, koji su potvrdili da Sveučilište Sjever i u ovoj kategoriji ima što pokazati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci