Vijesti / Kultura

Rojnik i Habuš: Rad na prijavi za titulu EPK okupio 6000 pojedinaca!

Rojnik i Habuš: Rad na prijavi za titulu EPK okupio 6000 pojedinaca!

Povodom predaje prijavnice za titulu Europske prijestolnice kulture 2020, u Varaždinu su se danas građanima i medijima obratili gradonačelnik Goran Habuš, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik te posebna gošća - irski veleposlanik Tom Harrington.

Izaslanstvo Grada Varaždina, predvođeno gradonačelnikom Habušom, u Ministarstvu kulture 17. travnja predalo je prijavu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Današnjom pressicom na otvorenom, u Šenoinoj ulici, koja je na jedan dan pretvorena u Trg Republike Irske, željelo se svim prisutnima predstaviti što se krije iza ovoga projekta, koji gradonačelnik naziva "najvećim projektom u povijesti grada".

Varaždin i još devet gradova (Čakovec, Ivanec, Koprivnica, Krapina, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Prelog i Varaždinske Toplice) ujedinjeni u regiju Hrvatski sjever, pokušat će konkurirati ostalim hrvatskim kandidatima te se izboriti za prestižnu titulu Europske prijestolnica kulture 2020.

Prisutnima je dijeljena Prijavna knjiga, na kojoj je radilo preko šest tisuća pojedinaca, a u kojoj se do detalja razrađuje budućnost Varaždina - projekti i prijedlozi za čak pedesetak novih programa, istaknuo je Rojnik.

- Projekt EPK je najveći koji je Grad Varaždin imao u svojoj povijesti. Angažira kompletnu zajednicu, sve kategorije stanovništva te spaja četiri županije - rekao je gradonačelnik Habuš te time objasnio zašto je moto cijelog projekta "Spoj nespojivog".

Kultura je, smatra gradonačelnik, naš način života, usađena je u naš genotip te je Varaždin jedini grad, smatra Habuš, gdje je možemo doživjeti svim osjetilima - može se vidjeti, čuti, osjetiti, namirisati.

Cilj projekta je kulturu približiti građanima, koji su veoma važni u borbi za titulu, rečeno je.

Iako su Varaždinu konkurenti gradovi poput Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Splita i drugih, gradonačelnik ne sumnja u kvalitetu našeg projekta.

- S obzirom na dvije godine pripreme, šest tisuća pojedinaca koji su dali doprinos, mislim da imamo najbolji i najkvalitetniji program - smatra Habuš.

U prijavnici su navedeni različiti programi koji će se pokušati realizirati, ali i analize jesu li uopće izvedivi.

- Varaždin stoji iza svake riječi napisane u prijavnici, ona je u cijelosti vjerodostojna - kazao je Rojnik, zahvalivši pritom cijelom EPK-timu, koji je na tome radio više mjeseci.

Pred EPK-timom novi su izazovi, a to je obrana prijavnice krajem svibnja pred Europskom komisijom. Nakon toga će se saznati ulazimo li u drugi krug, a krajem veljače 2016. godine znat će se koji će grad biti nositelj titule.

Svoju je podršku došao izraziti i veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Tim Harrington, zemlje iz koje će jedan grad 2020. godine također nositi titulu Europske prijestolnice kulture. 

Harrington je napomenuo da je počašćen pozivom te posebno oduševljen što je jedna varaždinska ulica na jedan dan pretvorena u Trg Republike Irske. Vjeruje u dobru suradnju Irske i Hrvatske te je najavio svoj ponovni dolazak u grad.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci