Vijesti / Kultura

SVJETSKI GLAZBENICI Jazz fest Sarajevo od 31. listopada do 5. studenoga

SVJETSKI GLAZBENICI Jazz fest Sarajevo od 31. listopada do 5. studenoga

I ove godine prvog tjedna u studenom ljubitelji jazza moći će pohoditi najveći i najraskošniji festival na ovim prostorima.

Riječ je o Jazz Fest Sarajevo, koji se održava od 31. listopada do 5. studenoga.

Festival svoje postojanje vuče iz daleke 1997. godine, a primarni mu je cilj okupiti što jače svjetske muzičare kako bi zajedničkim snagama proslavili postojanje jednog od najpoznatijih muzičkih izričaja dvadesetog stoljeća.

U počecima svojeg postojanja jazz je bio osuđivan radi isticanja erotičnosti, pošto se većinom izvodio u barovima i bordelima po predgrađima New Orleansa.

Jazz više nije muzika za široke mase pa se danas prakticira na akademijama, koncertnim dvoranama i manjim klubovima koje posjećuje profinjena manjina.

Organizatori festivala tako su i ove godine pridobili velikog John Zorna, koji je jedan od najvažnijih američkih kompozitora s kraja 20. i početka 21. stoljeća, a poznat je i kao jedan od najznačajnijih alt saksofonista našeg vremena.

Njegov umjetnički opus uključuje više od dvjesto nosača zvuka brojnih i raznovrsnih žanrova na kojima kontinuirano surađuje s velikim brojem muzičara.

S njim su tako svirali Mike Patton, Thurston Moore, Bill Frisell, Laurie Anderson, Lou Reed, a njegove su kompozicije snimali Pat Metheny, Trey Spruance, Marc Ribot i mnogi drugi.

Otvorenje festivala je planirano kao potpuno improvizirani koncert na kojem će uz Zorna nastupiti još deset muzičara, a valja napomenuti da dolazi s čak jedanaest ansambala, s kojima će na devet koncerata održati velike europske i svjetske premijere.

Jazz Fest Sarajevo jesenska je poslastica koju pravi ljubitelji jazza moraju pohoditi bar jednom u životu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video